Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Електронні сигарети не є безпечними і викликають «ментальний туман» – дослідження

Діти, які почали курити вейпи від 8 до 13 років, частіше повідомляли про проблеми з концентрацією.

фото DR

Масштабне дослідження показало, що вейпінг порушує пам’ять, увагу і розумову діяльність в будь-якому віці, хоча найбільш суттєві ефекти спостерігалися у дітей і підлітків, зазначає Mind.ua. На основі цих даних вчені стверджують, що куріння електронних сигарет не можна вважати безпечною альтернативою звичайному тютюну.

Дослідники з Рочерстерского університету проаналізували дані від більш ніж 18 000 дітей і підлітків, які вживали тютюн, а також понад 886 000 відповідей на телефонні опитування дорослих американців. Команда прагнула проаналізувати, як наявність звички курити вейпи позначається на розумовій діяльності в різному віці. Результати спостережень опубліковані на сайті університету, пише HighTech Plus.

В обох випадках ті респонденти, які курили частіше, повідомляли про проблеми з когнітивними функціями.

Курці різного віку повідомляли про «ментальний туман», який включав проблеми з увагою, пам’яттю, порушеннями розумової діяльності.

Наприклад, діти, які почали курити від 8 до 13 років, частіше повідомляли про проблеми з концентрацією уваги, запам’ятовуванням, прийняттям рішень порівняно з тими, хто набув цю звичку після 14 років. Більш молодий вік виявився найбільш вразливим, проте курці різного віку мали аналогічні проблеми.

Електронні сигарети завдають шкоди мозку і особливо в підлітковому віці – критичний період розвитку вищих психічних функцій. У них відсутні певні шкідливі сполуки, проте вони також містять нікотин, тому в більш молодому віці підлітки можуть бути найбільш вразливі для спричинених нікотином змін головного мозку.

Найбільшу стурбованість викликає безперервне зростання популярності нібито «безпечних» вейпов серед молоді. Вчені підкреслюють важливість профілактичних заходів у школах, які повинні починатися набагато раніше, ніж це відбувається зараз.

Exit mobile version