Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Названо лауреата Нобелівської премії з літератури

Фото: оголошено лауреата Нобелівської премії-2024 з літератури (Getty Images)

Нобелівський комітет 10 жовтня оголосив лауреата премії у галузі літератури. Нею стала південнокорейська письменниця Хан Канг “за її насичену поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя”.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Фонду Нобеля.

Що відомо про лауреата

Хан Канг народилася 27 листопада 1970 року у Кванджу (Південна Корея). Дочка південнокорейського письменника Хан Сонг-вона у десятирічному віці переїхала до Саюрі, одного із районів Сеула, про який з приязню згадує у романі “Уроки грецької”.

Вивчала корейську літературу в Університеті Йонсе. Має брата Ган Донг Ріма, який також став письменником. Розпочала свою письменницьку кар’єру з публікації віршованого твору в одному з зимових випусків періодичного видання “Література і суспільство”. Вже наступного року здійснила офіційний літературний дебют, коли її оповідання “Шарлатовий якір” здобуло перемогу у Сеульському весняному літературному конкурсі імені Шінмуна.

Фото: південнокорейська письменниця Хан Канг, яка стала лауреатом Нобелівської премії з літератури (x.com/NobelPrize)

З того часу письменниця отримала низку інших нагород: Літературний приз імені Ї Санг (2005), Премію сьогоденного молодого митця, Корейську літературну премію за найкращий роман тощо. З літа 2013 року Хан викладає креативне письмо у Сеульському інституті мистецтв та не перестає публікувати нові оповідання та романи.

У 2016 році вона стала лауреаткою Міжнародної Букерівської премії за роман “Вегетаріанка”, що розповідає про рішучу відмову жінки від м’ясних продуктів та про руйнівні наслідки такого рішення.

За словами Хан, вона страждає від мігреней, які, однак, допомагають їй “зберігати скромність”. Вона також стверджує, що якби не її мігрені, вона, можливо, б ніколи не вирішила стати письменницею.

Exit mobile version