Свідка, який відмовився від показань у суді над Трухановим, чекає штраф або 6 місяців арешту

Прокурори САП та детективи НАБУ завершили досудове розслідування у справі за підозрою свідка Миколи Ткача, який відмовився давати покази під час допиту у справі одеського «Краяну» проти міського голови Одеси Геннадія Труханова.

Про це йдеться на офіційній сторінці САП у Фейсбуці , повідомляє Судовий репортер.

За версію слідства, цей свідок володів інформацією про підготовку звіту з оцінки вартості нежитлового приміщення адмінкорпусу колишнього заводу «Краян». Крім того, він контактував з окремими обвинуваченими у кримінальному провадженні за фактом заволодіння коштами бюджету Одеси у сумі понад 92 млн грн. внаслідок реалізації схеми придбання у комунальну власність приміщення заводу.

За інформацією із наших джерел у правоохоронних органах, цей свідок – пенсіонер, колишній поліцейський, Микола Ткач. Слідчі припускають, що всі команди обвинувачeній оцінювачці Галині Богдановій давав саме він. Адвокат Ганна Скорик, начебто, заводила його на завод «Краян» для фотографування під час проведення там ремонту. З матеріалів справи також вбачається, що всі фото заводу «Краян» пересилалися з комп’ютера Ткача.

У ході допиту детективами НАБУ та під час судового засідання Ткач відмовився давати показання. Він сказав, що особисто знає обвинувачених Богданову і директора ТОВ «Valton Group» Ігоря Кравченка. Проте, коли прокурор запитав свідка, коли і як той з ними познайомився, Ткач відмовився говорити. Суддя додатково пояснював Ткачу, що відмовлятися давати свідчення можна лише у випадку, якщо вони стосуються його самого чи близьких родичів.

Свідок посилався на ст.63 Конституції України. Однак у даному випадку – безпідставно, оскільки він не є членом сім’ї чи близьким родичем обвинувачених у кримінальній справі. У прокуратурі пояснюють, що показання свідка не могли стати підставою для підозри та обвинувачення щодо нього, близьких родичів або членів його сім’ї.

Дії Ткача кваліфікували за ч. 1 ст. 385 Кримінального кодексу – відмова свідка від дачі показань без поважних причин. За такий злочин загрожує штраф від п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців.

Матеріали справи відкрили стороні захисту для ознайомлення. Після цього обвинувальний акт скерують до суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, у березні 2019-го НАБУ відкрило кримінальні провадження проти кількох свідків, які відмовились давати показання в суді над Трухановим. Серед них – і кримінальне провадження проти Ткача. Прокурорів САП щодо цього допитали в НАБУ, а судді тоді відмовились ходити на допити, посилаючись на безперервність розгляду резонансної справи Труханова.

9 липня 2019 Малиновський суд Одеси за недоведеністю складу злочину виправдав мера Геннадія Труханова і ще сімох осіб від звинувачення у заволодінні 92 млн грн з міського бюджету Одеси під час придбання приміщення для мерії з подвійною переплатою.

У березні 2019 року свідка в іншій справі НАБУ оштрафували на 1020 грн за відмову давати показання на троюрідного дядька.

You may also like...