Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Інфекція передається фекально-оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.
Безперервний епідеміологічний нагляд за холерою триває впродовж року, але з 1 червня до 1 жовтня починається посилений епідемічний сезон спостереження.
❝ З 1 червня в Україні особливо важкі або складні випадки гострих кишкових інфекцій будуть додатково тестуватися на наявність холери. Центри контролю та профілактики хвороб реалізують комплексні плани реагування та діагностики підозр, працюють оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади. Медзаклади для госпіталізації пацієнтів з підозрою на холеру мають незнижувальний запас лікарських засобів — антибіотиків, регідратаційних розчинів, дезінфектантів. Це дозволяє своєчасно виявити підозри на холеру та забезпечити системний контроль за епідситуацією на рівні країни ❞, — зазначає заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.
Щоб уникнути захворювання на холеру, дотримуйтеся простих правил:
☛ Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі.
☛ Не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах.
☛ Дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці.
☛ Вживайте чисту воду, бажано бутильовану. Кип’ятіння води вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
☛ Перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою та обробляйте окропом.
☛ Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням.
Міністерство охорони здоров’я України