Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

За оцінками ВООЗ, порушення прикусу спостерігаються у 30-90% дітей залежно від регіону світу

Аномалії прикусу є досить поширеною проблемою в усьому світі. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), порушення прикусу спостерігаються у 30-90% дітей залежно від регіону світу. У США близько 60-75% дітей віком 8-10 років мають ті чи інші відхилення у прикусі, які потребують ортодонтичного лікування. В Європі поширеність зубощелепних аномалій серед дітей та підлітків сягає 35-70%.

Найпоширенішими видами аномалій є скупченість або надлишковий проміжок між зубами, глибокий або відкритий прикус, співвідношення щелеп у вертикальній або горизонтальній площинах, – зазначають фахівці київської стоматологічної клініки YAREMA DENTAL. Причинами виникнення порушень можуть бути спадкові фактори, шкідливі звички (смоктання пальця), травми, передчасна втрата молочних зубів тощо. Одним з основних та найефективніших методів лікування аномалій прикусу та неправильного положення зубів є брекети https://yaremadental.com/brekety/. Нелікована ж аномалія прикусу може призвести до серйозних проблем з жуванням, розмовою, збільшеного ризику пошкодження зубів та ясен, розвитку скронево-нижньощелепних розладів.

Що таке брекети?

Брекети – це невеликі пристрої, які прикріплюються до передньої поверхні зубів під час ортодонтичного лікування. Їх основне призначення – забезпечити контрольоване переміщення зубів у потрібне положення для виправлення неправильного прикусу або вирівнювання зубного ряду.

Брекети виготовляються з різних матеріалів, найчастіше з нержавіючої сталі, кераміки або пластмаси, зазначають експерти клініки. До них кріпляться спеціальні дроти та дуги, які створюють напруження та поступово пересувають зуби.

Використання брекетів для вирівнювання зубів та корекції прикусу стало широко популярним у другій половині 20-го століття:

Види брекетів

За словами експертів клініки, існує кілька основних видів брекетів, які використовуються в ортодонтії:

  1. Металеві брекети – одні з найпоширеніших і недорогих. Виготовляються зі сталевого сплаву. Міцні, але помітні на зубах.
  2. Керамічні (полікристалічні) брекети – напівпрозорі або непрозорі брекети натурального відтінку зубів. Менш помітні, але більш крихкі і дорожчі за металеві.
  3. Пластикові (полімерні, композитні) брекети – прозорі або напівпрозорі. Доступні у різних кольорах. Менш стійкі до пошкоджень.
  4. Лінгвальні брекети – встановлюються на внутрішньому боці зубів, тому повністю непомітні. Але більш дорогі та незручні у використанні.
  5. Самолігувальні брекети – мають спеціальний механізм, який утримує дротяну дугу на місці без використання додаткових лігатурних гумок.
  6. Брекети з низьким профілем (низькопрофільні) – мають меншу висоту, тому менш помітні та краще піддаються гігієні порожнини рота.

Крім того, є різниці в техніці установки брекетів – класична (вестибулярна) та лінгвальна, а також цифрові системи як SureSmile і Invisalign, які використовують прозорі каппи замість брекетів.

Встановлення брекетів

Брекети встановлюють спеціалісти-ортодонти – лікарі, які пройшли додаткове навчання та спеціалізуються на виправленні аномалій прикусу та положення зубів.

Щодо оптимального часу для встановлення брекетів, то він визначається індивідуально для кожного пацієнта після ретельного обстеження. Однак, існують певні рекомендовані вікові періоди:

Для дітей – найкращий час між 10-14 роками. В цьому віці зуби молочні вже випали, а постійні достатньо сформувалися для проведення ортодонтичного лікування. Раннє втручання допомагає запобігти більш серйозним проблемам в майбутньому.

Для підлітків – найчастіше в 12-16 років, коли всі постійні зуби вже прорізалися. Це оптимальний період для корекції прикусу.

Для дорослих – брекети можна ставити в будь-якому віці, якщо немає протипоказань. Хоча лікування займає більше часу, ніж у підлітків, воно допомагає вирішити проблеми з прикусом та покращити естетику посмішки.

Загалом, чим раніше розпочати ортодонтичне лікування, тим простіше буде виправити порушення прикусу і положення зубів. Ортодонт оцінить конкретну ситуацію пацієнта та призначить оптимальний час для встановлення брекетів.

Exit mobile version