Експерти звинувачують Росію у намірі знищити український народ

Росія здійснює звірства, спрямовані на знищення українського народу. Існує серйозний і неминучий ризик геноциду в Україні, зазначають експерти і підкріплюють свої слова списком доказів.

Редакції CNN надали копію першого незалежного звіту про звинувачення рф в геноциді українців, пише УНН.

"Крок до суду над Росією": Подоляк прокоментував заяву Байдена про геноцид в Україні

Фото: Associated Press

“Ми залучили провідних юридичних експертів з усього світу, які потім зібрали всі докази, і дійшли висновку, що російська федерація несе відповідальність за порушення Конвенції про геноцид в Україні. Це дуже ретельне та детальне дослідження широких доказів. Поки що ми бачили, що ця війна є геноцидною за своєю природою з точки зору способу її ведення. Це дуже, дуже зрозуміло”, – сказав Азім Ібрагім з Інституту стратегії та політики.

Звіт, підготовлений Інститутом стратегії та політики New Lines (США) та Центром прав людини Рауля Валленберга (Канада), підписали понад 30 провідних вчених-правників та експертів з геноциду. Після опублікування автори надішлють копії до парламентів, урядів та організацій по всьому світу, пише CNN.

У звіті прямо звинувачують москву, зокрема російських вищих посадовців, у підбурюванні до геноциду та закладенні основи для майбутнього геноциду. Серед доказів наводять промови російського диктатора володимира путіна, який заявив, що Україна “не має права на існування як незалежної держави” та дегуманізуючи вислови керівництва рф про українців, як про “підпорядкованих” і “брудних звірів”, і Україну як “нацистської держави”.

Крім того, експерти у звіті згадали про задокументовані вбивства та розстріли в Бучі, Старому Бикові, а також у Сумській та Чернігівській областях, навмисні напади окупантів рф на притулки, шляхи евакуації та заклади охорони здоров’я, а також невибіркові цілі та бомбардування житлових районів, зґвалтування, крадіжки зерна та примусові депортації до росії.

В одній з останніх частин звіту група порівнює події в Україні з різаниною в Сребрениці 1995 року, закликаючи світ діяти, поки не стало занадто пізно.

“У нас немає часу, ми вважаємо, що існує дуже серйозний ризик геноциду. Кожна країна, яка підписала Конвенцію про геноцид, це 151 країна, включаючи російську федерацію, повинна зробити все можливе, щоб це припинити, інакше вона також порушить конвенцію”, – закликав Ібрагім.

You may also like...