Генконсул України відвідав у ростовському СІЗО в’язнів-кримчан

Генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський 24 грудня відвідав фігурантів третьої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Рустема Сеїтмеметова, Сейтумера Сейтумерова та Османа Сейтумерова, які прибули по етапу в ростовське СІЗО-1.

Тарас Малишевський

«Всі троє детально розповіли про етап через Краснодар і Новоросійськ – спочатку «Газеллю», а потім у так званому «столипінському» вагоні, про перебування близько двох тижнів у спецблоці слідчого ізолятора, про умови загальних камер на 7-8 людей. Зараз вони окремо один від одного перебувають. У цілому, скарг на нинішні умови тримання хлопці не висловлювали», – повідомив Малишевський «Кримську солідарність».

Крім того, Тарас Малишевський розповів, що Генкосульство запланувало організацію матеріальної допомоги фігурантам, яку вони зможуть використовувати на придбання продуктів та засобів гігієни в магазині ізолятора, зазначає видання Крим.Реалії.

«Хлопці щиро шкодують, що на перше судове засідання не були допущені близькі, але передають всім найкращі побажання і слова подяки за їхню підтримку. Крім того, під час свого візиту роздрукував і показав хлопцям надіслані фотографії дочок Рустема Сеїтмеметова і сина Сейтумера Сейтумерова», – сказав генконсул.

Раніше повідомлялося, що Осман Сейтумеров захворів під час етапування з Криму до Росії, в СІЗО його лікують парацетамолом.

5 листопада 2020 року в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбулося попереднє слухання у третій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір», а на 19 листопада було призначено перше судове засідання для розгляду справи по суті. Однак суд відклав його через те, що підсудні не були доставлені.

11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки відразу в декількох будинках кримських татар: Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера й Османа Сейтумерових, їхнього дядька Рустема Сейтмеметова. Також обшук був проведений у будинку колишнього активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.

Енвера Мустафаєва після опитування відпустили. Сейтумеру Сейтумерову, Амету Сулейманову, Рустему Сейтмеметову, Осману Сейтумерову закидають частину другу статті 205.5 КК Росії (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). Сейтумера Сейтумерова, який перебуває за межами Криму, звинувачують за частиною першою статті 205.5 КК Росії.

У Міністерстві закордонних справ України висловили «рішучий протест». Прокуратура і Нацполіція АР Крим та Севастополя почали кримінальне провадження через обшуки російських силовиків. Пізніше у відомстві повідомили про відкриття ще одного кримінального провадження – за фактом затримання кримських татар після обшуків.

You may also like...