Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Кабмін вніс до парламенту оновлений законопроєкт про мобілізацію (основні положення)

Генштаб ЗСУ

30 січня Кабінетом Міністрів України, як суб’єктом законодавчої ініціативи, зареєстровано у Верховній Раді України Проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

Джерело: Картка законопроєкту

У пояснювальній записці до документа мовиться, що завданням законопроекту є уточнення питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, посилення соціального захисту військовослужбовців під час отримання медичної допомоги та після звільнення з полону, уточнення обов’язків органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій та громадян України під час проведення мобілізації, уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу, а також підстав для звільнення з військової служби під час дії воєнного стану.

Основні положення проєкту закону

Водночас накладати обмеження на осіб, що ухиляються від призову, ініціатори пропонують через суд. Так, на військовозобов’язаного можуть накласти:

Також військовозобов’язаний під час мобілізації має надавати в установленому порядку будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких він є, ЗСУ, іншим військовим формуванням, силам цивільного захисту з наступним відшкодуванням державою вартості.

Громадяни мають реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Так, якщо повістку про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки надіслано до електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного та резервіста пізніше 17 години, така повістка вважається врученою у робочий день, наступний за днем її відправлення, незалежно від надходження до територіального центру комплектування та соціальної підтримки повідомлення про її доставлення.

Своєю чергою, у Міноборони запевнили, що коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами.

Цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних, — зазначили у повідомленні.

Букви

Exit mobile version