Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

На думку колишнього «вагнерівця» масштаби опору українців виявилися вкрай несподіваними

На думку колишнього «вагнерівця» Марата Габідулліна, російські війська, які атакували Україну, взяли за орієнтир останній досвід військового втручання в Сирію. Проте у Сирії російська армія не брала безпосередньої участі в боях, і не навчилася справжньої війни, зазначає Polskie Radio.

фотоForum/TASS

 Масштаби українського опору виявилися для російських військ цілковито несподіваними. Росіяни очікували мати справу з ополченцями, як у Сирії, а тим часом зіткнулися з поважним, добре підготовленим супротивником, – оцінив колишній найманець із російської т.зв. групи Вагнера Марат Габідуллін в інтерв’ю Reuters.

«Коли я почув такі заяви (про слабкість України – РАР), я сказав їм (вагнерівцям – РАР): “хлопці, це не так, це помилка”», – сказав Габідуллін.

На думку колишнього «вагнерівця», російські війська, які атакували Україну, взяли за орієнтир останній досвід військового втручання в Сирію. «Під час війни в Сирії більшість атак були з повітря, а український конфлікт в основному ведеться на суші. У Сирії було набагато легше, тому що (джихадистська організація) Ісламська держава та інші збройні формування не мали систем протиповітряної оборони або артилерії. Я це бачив, і можу сказати прямо: у Сирії російська армія не брала безпосередньої участі в боях, і не навчилася справжньої війни», – підкреслив Габідуллін.

Колишній «вагнерівець» зізнався, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну його здивувало. «Я б навіть не подумав, що Росія може вести війну з Україною. Як це взагалі можливо? Це поза межами розуміння», – сказав співрозмовник агентства Reuters.

Уродженець Башкирії Габідуллін воював як найманець угруповання Вагнера в Сирії, а також у попередній війні на Донбасі, яка розпочалася у 2014 році. Покинув службу в 2019 році. В інтерв’ю Reuters він розповів, що отримав пропозицію поїхати в Україну в лютому, але відмовився це зробити.

Зараз Габідуллін живе у Франції, де працює над виданням своєї книжки про вагнерівців. Наприкінці березня речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Росія активізувала свою діяльність на Донбасі, залучивши туди підкріплення, зокрема у вигляді приблизно 1000 найманців з угруповання Вагнера. Також компанія мала набирати найманців у Сирії, Лівії та інших африканських країнах.

Група Вагнера — це приватна військова компанія, пов’язана, за даними ЗМІ, з прокремлівським бізнесменом Євгєнієм Приґожиним. З середини грудня 2021 року вагнерівці підпадали під санкції ЄС за катування, страти та вбивства, в т.ч. в Лівії, Сирії та Донбасі. Про злочини вагнерівців у Сирії повідомляла в Росії «Новая газета» . Діяльність найманців офіційно заборонена в Росії.

Exit mobile version