Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Помер бойовик причетний до розстрілів у Слов’янську

На окупованій території помер бойовик незаконних формувань Олександр Зюбанов, якого ЗМІ називали причетним до так званих “військових трибуналах” у Слов’янську, що ухвалювали страти людей.

Про це пише Український Мілітарний Портал з посиланням на інформаційні ресурси окупантів.

Бойовик з позивним “Зубр” з 2014 року воював на Донбасі проти українських сил. Повідомляється, що Зюбанов помер від проблем зі здоров’ям.

У липні 2020 року журналісти “Радіо Свободи” оприлюднили імена бойовиків, які влаштовували позасудові розстріли.

В оприлюдненому розслідуванні встановлені особи й нові біографічні дані сімох із дев’яти чоловіків, які служили в так званих “військових трибуналах” у Слов’янську, що ухвалювали страти.

Трибунали заснував Ігор Гіркін, ексслужбовець ФСБ Росії, більш відомий як “Стрєлков”. Допомагали Гіркіну у цих “військових трибуналах” щонайменше 9 осіб, які ухвалювали смертні вироки.

Нагадаємо, уряд України вважає Гіркіна російським агентом і звинувачує його у воєнних злочинах. Мешканця Слов’янська Олекся Пічку розстріляли через звинувачення сусіда у крадіжці.

Ще двох українців, які воювали на боці бойовиків – Дмитра Славова і Миколу Лук’янова – заарештували їхні ж товариші по зброї.

Є дані, що принаймні ще троє інших чоловіків, не згаданих у знайдених документах, імовірно, були страчені “трибуналом Гіркіна”.

У травні 2020 року “Стрєлков” заявив в інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону, що у квітні 2014 року наказав стратити 42-річного члена міськради Горлівки Володимира Рибака, який намагався замінити прапор сепаратистів на будинку міськради на український прапор.

Іще двоє страчених – студенти, 19-річний Юрій Поправка і 25-річний Юрій Дяковський.

Поплічники Гіркіна:

За словами одного колишнього затриманого, який знав про “трибунали” і страти у Слов’янську і слова якого наводяться у доповіді Ґосєвської, страти відбулися пізно вночі: “Жертвам зав’язали очі, а голови замотали фольгою, перш ніж стратити (…) Потім їх вбили пострілом у потилицю з автоматичної зброї”.

Exit mobile version