Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

“Репортери без кордонів” подадуть позов через обстріл журналістів у Краматорську

Радник Reuters з питань безпеки Райан Еванс разом із оператором Reuters Абдельхаді Рамахі та місцевим перекладачем Олексієм Орловим на місці ракетного обстрілу університетського містечка в Бахмуті, Донецька область, Україна, 21 травня 2022 року. REUTERS/Carlos Barria

Reuters safety advisor Ryan Evans stands with Reuters cameraman Abdelhadi Ramahi and local translator Olekssi Orlov at the scene of a rocket attack on a university campus in Bakhmut, in the Donetsk region, Ukraine, May 21, 2022. REUTERS/Carlos Barria

Радник Reuters з питань безпеки Райан Еванс разом із оператором Reuters Абдельхаді Рамахі та місцевим перекладачем Олексієм Орловим на місці ракетного обстрілу університетського містечка в Бахмуті, Донецька область, Україна, 21 травня 2022 року. REUTERS/Carlos Barria

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) оголосила про намір включити ракетний удар по готелю в Краматорську, де перебували журналісти, у свій наступний судовий позов.

Про це повідомили на сайті RSF, зазначає СУСПІЛЬНЕ.

Під час цього обстрілу загинув консультант з безпеки агентства Reuters Райан Еванс, двоє журналістів отримали поранення. Один із них досі перебуває у важкому стані в лікарні.

Керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє зазначила, що наразі невідомо, чи був готель обстріляний саме через присутність там журналістів. Проте вона наголосила, що від початку війни російські військові неодноразово обстрілювали журналістів, намагаючись перешкодити їхній роботі.

Жанна Кавельє наголосила, що від початку війни російські військові регулярно намагаються знищити журналістів, щоб перешкодити висвітленню подій, що є грубим порушенням міжнародного права.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну це вже 12-та смерть співробітника медіа під час виконання службових обов’язків. RSF вже подала вісім скарг на військові злочини до Генеральної прокуратури України та Міжнародного кримінального суду, а також дві скарги до французького правосуддя. Організація обіцяє включити інцидент у Краматорську до чергового позову.

Російські війська завдали ракетного удару по готелю у Краматорську в ніч з 24 на 25 серпня.

Армія РФ, за попередніми висновками експертів, повідомили у поліції та прокуратурі, застосувала ракету “Іскандер”. Удар зруйнував двоповерхову будівлю готелю, в якому жила і група Reuters. Один з членів команди вважався зниклим безвісти, повідомляло агентство, двоє — госпіталізовані.

З-під завалів зруйнованої у Краматорську будівлі готелю деблокували загиблого громадянина Великої Британії. Згодом ДСНС Донеччини повідомило про завершення пошуково-рятувальних робіт. У поліції додали, що операція тривала 19 годин.

Агентство Reuters підтвердило, що загинув 38-річний британець Раян Еванс — радник з питань безпеки агентства.

Оператор Reuters Іван Любиш-Кірдей — важкопоранений журналіст, який перебуває у лікарні Дніпра, повідомила його дружина Марія Семенченко.

Чоловіка доставили у вкрай важкому стані із тяжким черепно-мозковим пораненням та іншими травмами, наразі він на штучній вентиляції легень, йому перелили понад три літри крові, повідомив на брифінгу в Дніпрі повідомив керівник медзакладу Сергій.

Exit mobile version