Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Внаслідок російських обстрілів відключилася зовнішня повітряна лінія Запорізької АЕС, станція на межі блекауту

Від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий.

Сьогодні, 4 квітня, о 10:06 внаслідок російських обстрілів відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС — Феросплавна», через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми задля забезпечення власних потреб, повідомляє національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-750кВ «Дніпровська», роботу якої нещодавно було відновлено силами українських енергетиків.

Це вчергове загрожує настанням аварійної ситуації на тимчасово окупованій ЗАЕС, адже в разі відключення цієї – останньої – лінії звʼязку з вітчизняною енергомережею станція опиниться на межі чергового блекауту, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції.

“Енергоатом” зазначає, що запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома, а Росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку.

У компанії нагадали, що від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова загрожує настанням аварійної ситуації.

Нагадаємо, у кінці березня експерти МАГАТЕ, які перебували на тимчасово окупованій ЗАЕС, зафіксували звуки вибухів безпосередньо на території станції, а також чули постріли зі стрілецької зброї. Ймовірно, що звуки вибухів були від вихідного артилерійського вогню з майданчика станції.

Також в агентстві наголосили, що досі не отримали доступ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки. // LB.ua

Exit mobile version