Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Виплати близьким загиблих військових. Зміни у 2025 році

Родичі військових, які віддали життя за Батьківщину, отримують грошову допомогу. Компенсація за смерть військовослужбовця України у 2024 році залишається незмінною. Крім основної суми, рідні також можуть отримати гроші за невикористані солдатом дні відпустки.

Скільки виплачують за загиблого солдата в Україні

Скільки платять за загиблого в Україні – залежить від обставин загибелі солдата. Якщо військовий загинув через бойові дії на фронті, то виплата становить 15 мільйонів гривень. Якщо ж загибель військовослужбовця настала не через бойові дії, то рідні отримають 750 прожиткових мінімумів. На даний момент це 2 мільйони 710 тисяч гривень.

Однак є важливий нюанс. Виплата за загиблого ЗСУ не видається однією сумою. Спочатку рідним виплачують 3 мільйони одним платежем, а решту грошей видають рівними частинами протягом 40 місяців.

Хто має право на отримання виплати за загиблого в Україні

Законом встановлено коло осіб, хто має право на 15 мільйонів гривень:

Сума виплат розподіляється рівномірно між усіма рідними, які мають право на компенсацію. Однак родич військового не отримає гроші, якщо його засуджено за колабораціонізм або держзраду, а також якщо він проживає в РФ чи Білорусі або має громадянство цих країн.

Як оформити виплати за загиблого в Україні

Звертатися за призначенням виплат потрібно до ТЦК або військового формування, де проходив службу загиблий. Зробити це потрібно не пізніше, ніж через 3 роки після зазначеної у свідоцтві про смерть дати.

Компенсації призначаються на підставі таких документів:

Також рідним загиблого потрібно мати документи, які доводять родинний зв’язок із військовим.

Для зручності громадян документи можна надати через портал Дія.

Як зміняться виплати сім’ям загиблих в Україні у 2025 році

Наступного року рідним загиблого додатково призначатиметься компенсація за невикористані дні відпустки.

Для визначення розміру компенсації застосовується кількість календарних днів відпустки:

УНІАН

 

Exit mobile version