Туск назвав ситуацію «дуже серйозною»: за підозрою у диверсіях на замовлення Росії у Польщу заарештували дев’ятьох осіб

Туск

У Польщі заарештували дев’ятьох підозрюваних у саботажі і скоєнні диверсій на замовлення російських спецслужб, повідомив в ефірі телеканалу TVN24 польський прем’єр-міністр Дональд Туск.

За його словами, йдеться про побиття, підпал і замах на підпал, і причетність російських спецслужб до диверсій «не викликає сумнівів». Туск також назвав ситуацію «дуже серйозною» і заявив, що подібні диверсії планувалися і в інших країнах, зокрема, у Латвії Литві й, можливо, Швеції.

Прем’єр додав, що Польща тісно співпрацює зі своїми союзниками щодо цього питання.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що останніми днями в країні сталися кілька серйозних пожеж, причиною яких, ймовірно, були підпали. На його думку, це «могло бути спробою дестабілізації ситуації у Польщі». Москва такі заяви традиційно відкидає.

Місяць тому в Польщі затримали двох осіб за підозрою в нападі на російського опозиціонера Леоніда Волкова, який стався в Литві, а також замовник нападу на Волкова – неназваний громадянин Білорусі, який працює на користь Росії.

У грудні суд у Любліні виніс вирок 14 іноземним громадянам, обвинуваченим у шпигунстві на користь Росії. Влада звинувачувала їх у підготовці диверсій на залізницях. Їх засудили до термінів від одного року та місяця в’язниці до шести років позбавлення волі.

Минулого тижня премʼєр Польщі Дональд Туск заявив, що Польща інвестує в безпеку, передусім в безпеку східного кордону, 10 мільярдів злотих.

«Починаємо великий проєкт будівництва безпечного кордону, зокрема, системи фортифікацій, а також облаштування території, які приведуть до того, що кордон не зможуть перетнути потенційні вороги», − сказав Дональд Туск.

За словами польського премʼєра, система фортифікацій, зміцнень і модернізації 400 кілометрів кордону з Росією і Білоруссю буде елементом відлякування і стратегією «відбиття» («відсунення») війни від польського кордону.

You may also like...