БИТИ ЧИ НЕ БИТИ?

Чи можна битися з інспектором ДАІ, який на виконання останнього наказу МВС візьметься вилучати у водія його посвідчення? Народний депутат Юрій Кармазин вважає, що у такому випадку закон буде на боці водія, а ті, хто підкорюється цій вимозі ДАІ є “лохами”. Щоправда, в ДАІ дотримуються протилежної думки: вилучення прав запроваджене відповідно до діючого закону “Про дорожній рух” і жодної сваволі у діях вартових дороги немає. Втім, читачеві краще визначатися самостійно, попередньо ознайомившись із обома точками зору, які ми наводимо нижче.Останнім часом наші люди частенько порушують тему “чемності” співробітників ДАІ. Нічого не втнеш. Адже для журналіста автомобіль не розкіш, а засіб для заробляння прожиткового мінімуму. Сісти за клавіатуру Віктора Міняйла змусило чергове нічне спілкування на перехресті вулиць Героїв оборони і Полковника Потєхіна з щасливими власниками міліційного жезла. Без жодної на те причини нічні стражі доріг активно і наполегливо намагалися з‘ясувати вечірнє меню нашого кореспондента. Тут не потрібно нагадувати, що співробітники “УК” закон “Про дорожній рух” не порушують, добре знають не лише власні права і обов‘язки, але й те, що дозволено, а що – ні співробітникам ДАІ.

Коли півроку тому я поскаржився одному з авторів закону “Про дорожній рух” народному депутату Юрію Кармазіну, що на вулиці Прорізній ДАІ знімає з машин номери, він із запалом відповів: “У мене не знімають!!! Це кримінальній злочин! Я дав водіям закон. А якщо вони його не знають, то це їхні проблеми. Є достатньо людей, які згодні захищати свої права в суді. А лохам так і треба”.

ДАІ залишило номери в спокої і взялося за посвідчення водія. Вже всі майстри керма і викрутки знають про нещодавній наказ ДАІ, який дозволяє патрулям не повертати водіям права. За коментарем ми знову звернувся до Юрія Кармазіна. Він не приховував свого обурення:

“Хто дозволив ДАІ це робити? Ніхто не дозволяв! Міліція дозволила сама собі власним наказом. А Міністерство юстиції проштампувало це. От і все.

Підписав наказ… толкова людина – Гусаров, але йому ж цей наказ підсунули. З міністром я поспілкуватися з цього питання не зміг. Чомусь міністр слабо спілкується і з фракціями, і з депутатами, а мені здається, що треба все узгоджувати.

Сьогодні у мене є безліч інформації стосовно того, що вдвічі збільшилися суми хабарів, які вимагає ДАІ, за те, щоб не складати протокол. Я маю на увазі незначні порушення.

Закон про дорожній рух передбачав, що можна забирати водійське посвідчення лише в одному випадку – коли людина геть п”яна до безтями. І все!

Але що в нас робиться, через що аварійність на дорогах? Насамперед, через порушення правил пішоходами. Щодо них ДАІ жодних заходів не вживає. Інша причина – надзвичайно низький стан доріг і неосвітленість трас. Треба було ставити питання, вносити зміни до законів. Отут ДАІ є де себе проявити. Але чомусь воно того не бажає робити. Найлегше – забрати права.

Так я хочу сказати: якщо хтось-когось наб”є,.. виникне конфлікт і бій ка, то в даному випадку може постати питання так, що неправомірно діяв працівник ДАІ. Хоча він вважатиме, що діяв правомірно, бо в нього є наказ вищого керівництва. А громадянин України має Конституцію і скаже: я керуюсь Конституцією, це моя власність і ніхто не має права забирати в мене посвідчення водія, крім встановленого законом порядку, тобто суду. Все!

Тому, однозначно, ці рішення НЕЗАКОННІ!”

Автор також рушив на інший бік барикади й звернувся за коментарем до МВС. Точку зору ДАІ нам виклав керівник прес-центру Державної автоінспекції Геннадій Гребньов:

“Тут нічого нового немає. Все робимо відповідно до статті 15 закону “Про дорожній рух”. Ця стаття визначає, що посадові особи ДАІ мають право не повертати посвідчення водія до усунення правопорушення. Тобто, нині ця стаття запрацювала і з”явився механізм її реалізації.

Це, по-перше, має підвищити дисципліну учасників дорожнього руху. По-друге –збільшити надходження до державного бюджету. І по-третє… Скажіть будь ласка, чи є якийсь механізм, за яким можна примусити людину з”явитися до суду і сплатити штраф? Ні, іншого окрім вилучення посвідчення водія – немає”.

На наше зауваження, що права є приватною власністю громадян, яка, як відомо, має бути священна і недоторкана, Геннадій Гребньов повторив: цей наказ зареєстрований в Міністерстві юстиції і підписаний відповідно до статті 15 закону Про дорожній рух. “Цей закон ніхто не скасовував і 15 статтю теж ніхто не скасовував. Тобто вони працюють”, – наголосив керівник прес-центру ДАІ.

Віктор МІНЯЙЛО, спеціально для “УК”

You may also like...