Херсонський губернатор не спить. Ловить шпигунів!

У Херсонську обласну держадміністрацію бояться пускати іноземних громадян. Громадські організації занепокоєні діями голови Херсонської облдержадміністрації Бориса Сіленкова, який виніс догану своєму заступнику за те, що той провів у “білий дім” іноземця. На думку Бориса Сіленкова, це загрожує… державним таємницям.Таке ставлення до іноземців Бориса Сіленкова з’ясувалося нещодавно, коли Херсон відвідав головний технічний радник Міжнародної програми запобігання та викоренення найгірших форм дитячої праці Патрік Дару. Бориса Сіленкова підтримує і УМВС в Херсонській області.

Як повідомив Центр громадських зв’язків УМВС при Херсонській області, 14 березня 2006 року об 11 годині 25 хвилин перший заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Горбенко провів у приміщення облгосадміністрації іноземця, чим “порушив вимоги Інструкції про порядок охорони державної таємниці, а також іншої інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави під час прийому іноземних делегацій, груп та окремих іноземців і проведення роботи з ними”.

ЦГЗ УМВС в Херсонській області посилається на Постанову Кабінету міністрів України від 22 травня 1996 року № 558, яка нібито регламентує проникнення іноземців у облдержадміністрації – таким чином, щоб вони не розвідали жодної таємниці. А Юрій Горбенко цю Постанову нібито порушив і “незважаючи на попередження чергового міліціонера, провів в адміністративний будинок обласної державної адміністрації іноземного громадянина. 16 березня 2006 року розпорядженням голови обласної державної адміністрації № 258 після проведення перевірки першому заступнику голови обласної державної адміністрації за порушення законодавства про державну таємницю оголошено догану”.

Громадські організації Херсонщини занепокоєні такими діями голови облдержадміністрації Бориса Сіленкова, бо вказаний в офіційному повідомленні іноземець є представником Міжнародної програми (МОП-ІПЕК). Програма з 1992 року надає Україні фінансову і технічну допомогу для вирішення соціальних проблем, і її офіс розташований у… Міністерстві праці та соціальної політики в Києві.

Борис Сіленков усе це знав, бо іще в грудні на зустрічі з національним менеджером МОП ІПЕК Тетяною Міненко в присутності громадських активістів гаряче висловлював готовність до співпраці, а нещодавно навіть видав розпорядження № 252 про координацію роботи держорганів області з Міжнародною програмою запобігання та викорінення найгірших форм дитячої праці. Патрік Дару приїхав у Херсон, аби з місцевими чиновниками та громадськістю скласти план дій, як гуртом долати це лихо…

Про те, що лихо в Херсонській області процвітає, свідчать дослідження громадських організацій: дітей повсюдно наймають без жодного документального оформлення, часто – на найтяжчі й шкідливі роботи. Багато дітей кидають навчання в школі, бо вимушені заробляти на життя. Їх продають у рабство, вивозять за кордон.

МОП-ІПЕК лише за останній рік надав області понад 200 тисяч гривень прямої допомоги дітям. У рамках програми громадські активісти знаходять дітей, які покинули навчання в школі, розпитують, що потрібно для того, аби вони повернулися, й купують: кому спортивний костюм, кому рюкзак, кому чоботи й куртку. Проводять з ними навчання, створюють гуртки, курси, на яких діти отримують професію.

14 березня Патрік Дару привіз у Херсон гарну новину: діяльність Програми в нашій області продовжиться до 2009 року. Що було далі, відомо: замість “спасибі” іноземця не хотіли пустити до “білого дому”…

Громадські організації Херсонщини написали листи Борису Сіленкову та начальнику УМВС області Михайлу Ясельському, у яких висловлюють обурення таким ставленням до іноземних організацій, що намагаються допомогти Україні вирішити соціальні проблеми. (Нагадаємо, що М.Ясельського вже звинувачували у прихильності “малювати” міліцейські показники http://www.cripo.com.ua/index.php?sect_id=8&aid=16617. Як, мабуть, гарно виглядатиме у рапорті начальства херсонського УМВС ні ім’я міністра МВС Юрія Луценка звіт про “впійманого шпигуна”? – “УК”). Не секрет, що за рахунок іноземних коштів в області отримують допомогу молодь, жінки, діти, люди похилого віку, які опинилися у складних життєвих обставинах, заклади освіти, медичні установи, навіть органи державної влади й місцевого самоврядування.

Подібні неадекватні прояви агресії з боку керівництва області, на думку громадських організацій, можуть призвести до відмови міжнародних благодійних інституцій інвестувати вирішення соціальних проблем у нашій області. Хто виграє в цій ситуації? Хто втратить?

Але схоже на те, що борців зі шпигунами в стінах облдержадміністрації це питання не хвилює.

Газета “Вгору”

You may also like...