Напад на ветерана у Смілі. Бандит “Вадя Шерсть” бʼє та знущається з людини – поліція спостерігає

Напад на ветерана у Смілі. Бандити бʼють та знущаються з людини - поліція спостерігає

На початку вересня у фейсбуці опублікували відео конфлікту у центрі Сміли. На кадрах видно, як група молодиків спортивної статури сперечається з людиною у військовій формі. Під час суперечки один із чоловіків двічі б’є військового по обличчю, а після того, як він падає, ще одного удару йому завдає інший учасник конфлікту.

За майже тиждень після конфлікту поліція не відкрила кримінальну справу. Журналісти місцевого видання “18000” розповідають деталі історії та імена встановленої частини фігурантів. 

Що сталося в Смілі?

Наприкінці серпня житель Сміли Анатолій Гончаренко опублікував допис про те, що розшукує автівку на іноземних номерах. За версією Гончаренка, водій тієї автівки допустив аварійну ситуацію з його батьками та мав із ними конфлікт.

Гончаренко, за інформацією “18000”, ветеран російсько-української війни, служив в одному з бойових підрозділів Сил спеціальних операцій, втім згодом був демобілізований за сімейними обставинами та нині не перебуває на службі. Про участь Гончаренка у війні також свідчить його профіль у соціальних мережах, наповнений світлинами та відео з бойових дій та підготовки до них.

Гончаренко

Згодом, після публікації допису Гончаренком, в одному з місцевих пабліків з’явилося відео, де невідомі молодики спочатку конфліктують, а потім один із них двічі б’є людину у військовій формі. Людиною у формі виявився Гончаренко, а людина, яка його б’є, схоже, водій автівки, якого він розшукував.

Після резонансу, який виклало відео побиття у мережі, на одному з місцевих смілянських пабліків новин з’явився допис, який там називають “роз’ясненням” ситуації. За версією авторів цього відео, воно мало б вгамувати резонанс, втім, схоже, ще більше його розбурхало та привернуло увагу до цієї ситуації не лише у Смілі.

На відео, яке опублікували у пабліку, невідомий чоловік знущається із військового та змушує його вибачатися. Крім того, на ньому видно, як військовий, стоячи на колінах у дощову погоду, прикручує номерні знаки на автівку молодика (на обличчі сліди побиття і поліція поряд ніяк не реагує – прим. УК).

Згодом стало відомо, що Гончаренко зірвав ці номерні знаки з автівки, яку він розшукував, що і спровокувало конфлікт. Водночас на відео лунають слова, які можуть свідчити про те, що у ветерана могли вимагати кошти.

Окрім цього відео вибачень на місці пригоди у центрі Сміли, Гончаренко записав ще одне “вибачення” вже з іншого місця. На цьому відео на його обличчі чітко видно сліди ударів.

Жителі Сміли швидко ідентифікували людину, яка знущалася з військового та змушувала його вибачатися. Ним виявився відомий місцевий напівкримінальний елемент Вадим Долотенко.

Хто такий Вадим Долотенко? 

Вадим Долотенко

Дії Вадима Долотенка зафіксовані на відео. Він спочатку двічі б’є військового, а потім змушує Анатолія Гончаренка “вибачатися” за нібито його ганьбу на всю Смілу. Долотенко, на прізвисько “Вадя Шерсть”, фігурує у низці кримінальних проваджень. Ці справи, пов’язані, зокрема з нанесенням тілесних ушкоджень, а також грабежами.

Вадим Долотенко

Вадим Долотенко

У 2017 році у нього виник конфлікт із місцевим активістом Іллею Слободяником. Саме Слободяник один із перших розпізнав на відео конфлікту Долотенка. У свій час Слободяник звинувачував Долотенка у побитті та погрозах, які сталися після критики тодішнього керманича міста Сміли Віктор Федоренка. За понад сім років притягнути до відповідальності Долотенка за цим епізодам стороні обвинувачення не вдалося. Цю справу досі розглядають у суді.

Водночас Долотенко є фігурантом мінімум ще одного кримінального провадження, слідство у якому вже завершено та навіть за фактом якого винесено вирок. Йдеться про грабіж, який стався у Смілі у 2020 році. Як встановило слідство, Долотенко приїхав під будинок місцевої жительки, аби віднайти там її сина, який нібито завинив грошей. Не знайшовши ані сина, ані грошей, Долотенко зірвав із жінки золотий кулон і сказав, що поверне, коли отримає гроші від її сина.

Після цього з місця пригоди зник. У березні 2024 року Смілянський міськрайонний суд виніс вирок у цій справі, засудивши Долотенка за статтею “грабіж” до року ув’язнення, втім замінивши це покарання умовним терміном.

Вадим Долотенко

Зазначимо, що на відео конфлікту також фігурує ще одна особа, яка також разом із Долотенком б’є військового, втім вже після того, як той впав на землю. Хто він – можуть встановити правоохоронні органи, допитавши учасників подій.

Яка реакція на конфлікт?

Після того, як відео з “вибаченнями” побитого Гончаренка спричинили нову хвилю резонансу, місцевий бізнесмен та депутат Віктор Овчаренко ініціював проведення у стінах смілянської мерії розширеної наради:

– Мені здається, що це дивно, коли на очах поліцейських побитого військового змушують вибачатися. Я знаю цього хлопця особисто. На початку повномасштабного вторгнення він був у нашому добровільному формуванні, а потім пішов у Сили спеціальних операцій. Колишніх військових не буває, людина у військовій формі – це наш прапор, – зазначив депутат і додав, що хоче вислухати керівництво місцевої поліції, аби вони пояснили відсутність реакції з боку їхніх працівників.

Така нарада мала відбутися 9 вересня.

побитий ветеран

Спочатку в поліції заявили що: “Правоохоронці зреагували миттєво. Учасника інциденту забрали до лікарні, де в нього не виявили тілесних ушкоджень. Чоловік відмовився від написання заяви та повідомив, що не має ні до кого претензій”

Речниця Головного управління Національної поліції у Черкаській області Зоя Вовк  пізніше у коментарі “18000” повідомила, що поки кримінальних проваджень за цим фактом не відкривали, втім ситуація може змінитися:

– Потерпілий на відео чоловік відмовився від власної заяви, тому підстав для відкриття провадження у нас немає, – пояснила речниця ГУНП.

Водночас вона наголосила, що подія внесена до Єдиного журналу обліку звернень і заяв. Але якщо Гончаренко напише повторну заяву, то буде надана правова кваліфікація дій учасників події.

Зазначимо, якщо дії осіб на відео кваліфікують, як нанесення легких чи середніх тілесних ушкоджень, для відкриття кримінального провадження справді має бути заява потерпілої сторони. Однак, якщо у діях осіб підтвердять ознаки хуліганства, справу можуть відкрита за фактом таких дій.

На подію також публічно відреагували низка активістів і військових. Зокрема, свій допис опублікував колишній секретар Черкаської міської ради, а нині військовослужбовець, уродженець Сміли Ярослав Нищик. У ньому він закликав компетентні органи відреагувати на подію. Водночас сміляни вже запланували акцію протесту під стінами місцевої поліції.

Джерело: 18000

You may also like...