Інколи (чи все частіше?) у бесіді з податківцем вирішальним стає «прес» готівки

У державі триває системний наступ на корупцію – без успіху у цій справі навряд чи можна розраховувати на ефективні реформи, на вирішення владою нагальних проблем «маленького українця» і подальше покращення життя в нашій країні. Як не прикро, та «паразит» корупції глибоко уп’явся у нетрі навіть тих структур, що самі мали б і закликати громаду, органи управління та бізнес триматися Закону, і демонструвати таку запопадливість власним прикладом. Приміром, таких от «паразитів» останнім часом чимало розвелося у податкових органах. 

Означену вище тезу ілюструють виявлені останнім часом у підрозділах Державної податкової адміністрації працівниками спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю МВС спільно з колегами із інших правоохоронних органів численні службові зловживання. Саме через них за грати буцегарні потрапив керівник структурного підрозділу однієї з районних ДПІ Києва. Цього посадовця спіймали на хабарі – прямо на виході з банку, де здирник отримував нелегальну «премію» до зарплати. Податківець зажадав 10 тис. доларів «подяки» від адвоката, на активи клієнтки якого була накладена податкова заборона. 

Генпрокуратура на подібні перевтілення податківців реагує доволі адекватно – порушенням кримінальних справ. Саме таким чином і сталося у іншому викривальному інциденті за участю «фіскалів», коли оперативники ГУБОЗ на гарячому затримали іншого фігуранта хабарницької справи – першого заступника очільника ДПА одного з районів Миколаєва. Цей уповноважений владою чоловік у питанні невжиття щодо підприємниці штрафних санкцій за виявлені порушення призначив просто захмарну ціну питання – 25 тис. гривень. Оскільки те стягнення було рівно удесятеро більшим за «дяку» доброчинцю з податкової, то пані погодилася. Та коли угода дійшла до свого логічного завершення, у процес «раптом» втрутилися, як мовиться, компетентні служби.

Загалом, як свідчать останні дані, з початку року підрозділи МВС України у різноманітних структурах ДПА задокументували 92 факти отримання хабарів, з них майже кожен п’ятий – заслуга оперативників служби БОЗ. Характерно, що левова частка таких «конвертів» береться або за укриття виявлених самими ж податківцями порушень, або за не притягнення порушників до відповідальності. Однією з найуспішніших спецоперацій у вказаному сенсі вважається викриття працівника податкової міліції одного з районів Київщини, який отримав чверть мільйона гривень зарплатного «доважку» від директора приватного підприємства якраз за сприяння у «не притягненні». Як мовиться, хотів не задарма «відмазати» когось від криміналу, а тепер сам мізкує, що робити із 12 роками неволі, які гарантує ст. 368 КК України.

Схожою проблемою нині стурбований і заступник керівника одного з відділів ДПІ у Подільському районі столиці, викритий днями убозівцями в момент отримання першої половини хабара – не багато, не мало, а 400 тис. гривень. «Дань» мав сплатити представник київського ТОВ, якого упіймали на фіктивному підприємництві. Такою от кругленькою сумою посадовець збирався потішити родинну казну, та все вийшло не зовсім вдало. Вірніше, катастрофічно невдало…

Прес-служба ГУБОЗ МВС України

 

You may also like...