Питання «під ключ» чиновники вирішували, набиваючи свої кишені (ФОТО)

Питання «під ключ» чиновники вирішували, набиваючи свої кишені (ФОТО) Днями співробітники Управління держслужби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Луганській області вивели на чисту воду хабарника. Ним виявився директор одного з комунальних підприємств обласного центру.

 У ході проведення операції з документування його злочинної діяльності було встановлено, що в цій брудній справі вимагачу допомагала жінка – інженер комунального підприємства, яка надавала платні «добрі послуги», що полягали в прискоренні вирішення тих чи інших формальностей при оформленні документів на виділення земельних ділянок. Про те, на чому «погоріли» хабарники, які перетворили свої посади на «годівницю», і як вони були затримані «на гарячому», наша подальша розповідь.

А все почалося з того, що одного дня в керівника приватного підприємства з міста Алчевська виник цікавий комерційний задум. А полягав він в тому, щоб в Луганську, поблизу елітного вищого учбового закладу, побудувати сучасний готельний комплекс. За задумом бізнесмена, у ньому матимуть можливість проживати за помірну плату вітчизняні та іноземні матеріально забезпечені студенти, яких не влаштовують умови в звичайному студентському гуртожитку.

А для того, щоб найщасливіші роки життя хлопцям і дівчатам запам’яталися назавжди, винахідливий і далекоглядний підприємець запланував у цьому комплексі розмістити ще багато чого цікавого|. Коли буде завершено будівництво комплексу, у ньому наші студенти та їх однолітки – гості з далекого зарубіжжя, матимуть можливість оцінити вишукані стави в шикарному кафе, яке функціонуватиме за типом шведської лінії.

Окрім цього, тут планувалося розмістити шоколадницю, сауну, тренажерний зал, комп’ютерний клуб і, звичайно, дискотеку. Іншими словами, після напружених занять майбутні фахівці в різних галузях змогли б поринути з головою в сервіс європейського рівня, і з культурним і змістовним дозвіллям у них не буде навіть щонайменших проблем.

Серйозною перевагою такого бізнес-плану був і такий важливий в соціальному плані аспект, як створення декількох десятків нових робочих місць для жителів обласного центру. Так і напрошується висновок: більше би таких заповзятливих людей, чия ділова активність одночасно приносить багато користі не лише громадянам, але і державі шляхом наповнення бюджету обов’язковими податковими відрахуваннями. Словом, цінність такої інфраструктури для обласного центру з точки зору підняття його престижу і навіть міжнародного авторитету важко було переоцінити.

Після розробки і затвердження свого не лише рентабельного, але і цікавого в усіх відношеннях бізнес-плану, комерсант почав втілювати його в життя. І перше, з чого він почав, – звернувся до директора одного з комунальних підприємств, у чиїй компетенції було позитивне вирішення питання про виділення земельної ділянки, на якій в найближчому майбутньому і планувалося будівництво нового студентського готельного комплексу.

Проте щоб отримати легально в оренду такий будмайданчик, під який в нашому випадку необхідно було як мінімум 0,1 гектара, згідно з законом передбачалося пройти цілий ряд формально–бюрократичних процедур, які немає сенсу описувати, щоб не стомлювати читачів. Скажімо одне – ключовим моментом у цих «ходіннях по муках» було не лише добро самого директора комунального підприємства, але і позитивне рішення сесії місцевої ради, на території якої планувалося будівництво даного готельного комплексу.

Опинившись в кабінеті директора КП в якості прохача, комерсант з Алчевська детально і з ентузіазмом розповів йому про свої грандіозні наполеонівські плани. Проте реакція чиновника на весь цей спіч була своєрідною. Бізнесмен не відчув щонайменшої зацікавленості з його боку. Мимоволі напрошувався висновок про те, що звичайна людська логіка (а її ще називають і здоровим глуздом), якою керується будь-яка нормальна людина, далеко не збігається з дуже специфічною «логікою» окремих чиновників, від яких залежить давати або не давати «зелене світло» новим проектам.

Директор монотонним голосом розповів своєму відвідувачеві, що просто так з вулиці отримати в оренду землю в межі міста Луганська просто нереально, бо останнім часом дуже багато чого бажають побудувати жадану ділянку. Навіть якщо він постарається і підшукає для свого відвідувача відповідне містечко для будівництва готельного комплексу, усе одно неминуче виникне маса формальних перешкод, які здолати буде не так уже і просто.

І зокрема, за словами директора, бізнесменові знадобиться позитивне вирішення його питання на сесії місцевої ради. Правда, тут же комунальник порадував засмученого відвідувача тим, що, виявляється, з депутатами в нього налагоджені прекрасні стосунки, оскільки він є… їх колегою. Чиновник навмисно почав озвучувати, які потужні зв’язки «нагорі» йому треба буде підключити, щоб прекрасний бізнес-план був втілений в життя.

Словом, пробувши в кабінеті директора близько години, бізнесмен зробив висновок, що без «гонорару», причому, не одного, у вирішенні його проблеми світло в кінці тунелю ніколи не з’явиться|. Після того, як між чоловіками був досягнутий «консенсус», у цій історії (за законами детективного жанру) несподівано намалювалася жіноча фігура. Енергійній пані, яка виявилася інженером КП і «правою рукою» директора була відведена роль |людини, яка вирішує всі формальні питання «під ключ». Правда, за словами директора КП, «добрі послуги» ця пані надає теж за певні «комісійні».

Пізніше з’ясується, що ці «найдобріші послуги» входили до кола її функціональних обов’язків, і вона, отже, зобов’язана була їх виконувати безкоштовно. Як, втім, і директор–комунальник зобов’язаний був у рамках чинного законодавства допомогти бізнесмену отримати в оренду 0,1 гектара землі. Зрозуміло, що законний шлях вирішення такого роду проблем не такий вже швидкий, як хотілося б. І саме цією узаконеною процедурою і користуються ті чинуші, які перетворили свою посаду на додаткове джерело матеріальних благ. Для алчних| чиновників стало святою справою – обдерти відвідувача, як липку.

Факт вимагання хабара в сумі 40 тисяч гривень із боку директора комунального підприємства став відомим співробітникам УДСБЕЗУМВСУ в Луганській області, які негайно приступили до розробки плану заходу щодо документування злочинної діяльності жадібного комунальника. Зрештою, він був затриманий в своєму службовому кабінеті «на гарячому» в момент отримання 40 тисяч гривень хабара.

Не залишили без своєї уваги оперативники і пані, приємну в усіх відношеннях, якій була її відведена роль посередниці при наданні «добрих послуг» не лише за вирішення складних питань, але і за їх прискорення. Інженер КП була затримана теж на місці злочину в момент отримання від цього ж приватного підприємця хабара в сумі 10 тисяч гривень. У її кабінеті правоохоронці провели обшук, в ході якого в службовому сейфі було виявлено більше 300 тисяч гривень і 42 тисячі доларів США. Яка природа появи цих грошових сум, поки що не ясно. Проте сам факт, що на робочому місці держслужбовця просто так знаходилися величезні грошові кошти, наводять на підозри, що надання «добрих послуг» комерсантам було поставлено в цьому комунальному підприємстві на конвеєр.

У ході оперативних заходів співробітники УДСБЕЗ з’ясували, що з вересня 2010 року по травень 2011 року директор комунального підприємства поповнив свою кишеню хабарами на суму 175 тисяч гривень.

Прокуратурою Луганської області в даний час порушено кримінальну справу за ч.  ст.368 (одержання хабара) КК України. Ще проводиться досудове слідство, і доки невідомо, які ще подвиги «слуг народу» стануть відомі правоохоронцям.

Відділ зв’язків з громадськістю УМВСУ в Луганській області

 

You may also like...