Міліція спростовує інформацію правозахисника про причетність своїх співробітників до смерті киянина

21 червня 2011 року на сайті Інтернет-видання «ЛігаБізнесІнформ», із посиланням на одного з правозахисників, з’явилася інформація про те, що нібито 11.06.2011 в Оболонському райуправлінні міліції Києва працівники відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків проломили череп затриманому на ім’я Олександр та підкинули його тіло під двері квартири за місцем проживання.

Відділ зв’язків із громадськістю Головного управління повідомляє, що для перевірки фактів, викладених у повідомленні правозахисника, інспекція з особового складу та відділ внутрішньої безпеки главку провели службове розслідування.

Встановлено, що 10 червня, під час оперативних заходів в одному з торгівельних центрів в Оболонському районі було затримано підозрілого громадянина, у якого при огляді знайшли дві пігулки жовтого кольору (за його словами «Зопіклону»). Правоохоронцям він сказав, що цей сильнодіючий лікарський препарат придбав для власного споживання.

Для встановлення особи та перевірки на причетність до вчинення злочинів чоловіка доставили до Оболонського райуправління міліції. У подальшому було встановлено, що доставлений раніше неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за зберігання наркотиків у невеликій кількості (ст. 44-1 КУпАП), у 1996 та 2006 роках його було засуджено за скоєння крадіжки (ст. 185 КК України).

По завершенню перевірки, із дотриманням усіх норм діючого законодавства, цього громадянина відпустили додому. Жодних скарг на дії працівників міліції він не висловлював. Опитані особи, які виступали понятими під час вилучення в затриманого медичних препаратів, також свідчать, що тиску на чоловіка працівники міліції не чинили та жодних тілесних ушкоджень у нього не було.

Крім того, перегляд запису камер відеоспостереження свідчить, що о 12.41 працівники міліції зайшли із затриманим до будівлі райуправління, а о 13.18 цей громадянин самостійно покинув приміщення. 

Цього ж дня близько 20-ї години до чергової частини Оболонського райуправління надійшла інформація про те, що в одній із квартир у житловому будинку по вул. Лайоша Гавро помер чоловік.  Тож, на «102» телефонували з повідомленням, що труп виявили не на східцевому майданчику, або під дверима, а саме у його власному помешканні.

На місце негайно виїхала слідчо-оперативна група. На момент прибуття працівників міліції у квартирі вже перебували лікарі бригади швидкої медичної допомоги, які констатували смерть чоловіка.

Померлим був той чоловік, якого вдень затримували працівники  відділу БНОН Оболонського райуправління міліції. У небіжчика жодних ушкоджень, і тим більше проламаного черепу, не виявили ані лікарі, ані його родичі та сусіди, присутні під час роботи медиків. Претензії до дій працівників міліції не висловлювалися, із заявами ніхто не звертався.

Тіло було направлено для проведення судово-медичної експертизи. Згідно з висновком експертного дослідження, смерть громадянина настала внаслідок гострої ішемічної хвороби серця.

Як повідомив батько померлого, він бачив сина, коли той спав у власній кімнаті, близько 14-ї години, утім будити його не став. Увечері до них у гості прийшла знайома Олександра, батько впустив її до кімнати сина. Через кілька хвилин вона повідомила, що той мертвий. Після цього почала телефонувати до міліції.

Тож першим, хто побачив Олександра мертвим, була саме ця його знайома. Відомо, що громадянка Дар’я Резник, 1985 року народження. У травні 2010 році Оболонським районним судом її було засуджено за зберігання наркотиків до 2-х років позбавлення волі з відстрочкою виконання покарання на 2 роки (ч. 2 ст. 309 КК України). Зараз вона ухиляється від спілкування з інспекцією з особового складу ГУМВС України в м. Києві, двері її квартири зачинені, на телефонні дзвінки не відповідає. Наразі незрозуміло, чому вона переховується від правоохоронних органів. 

Таким чином,  службове розслідування не виявило фактів, які б свідчили про достовірність оприлюдненої правозахисником інформації про вбивство працівниками відділу БНОН Оболонського райуправління міліції Києва затриманого на ім’я Олександр та підкидання його тіла під двері квартири за місцем проживання.
Матеріали службового розслідування направлені до прокуратури.

ВЗГ ГУМВС України в місті Києві
 

You may also like...