Убозівці не дали ртуті «розповзтися» по області

На розгляд суду направлена кримінальна справа по звинуваченню групи осіб в незаконному збуті отруйних речовин. Весною нинішнього року працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) в Донецькій області присікли діяльність групи з чотирьох чоловік, які намагалися організувати нелегальний бізнес на ртуті.

 На чолі горе-комерсантів стояв 36-річний приватний підприємець з Красноармійська. Він і його спільники організували канал поставки з сусідньої області на Донетчину ртуті, яка, як відомо, відноситься до отруйних речовин. І хоча зловмисники, підшукуючи покупців на свій небезпечний товар, діяли з повним дотриманням конспірації, про їх діяльність стало відомо оперативникам УБОЗ.

Судячи з усього, діяти продавці збиралися з чималим розмахом. Щоб не допустити «розповзання» ртуті по області, що, звичайно ж, могло поставити під загрозу здоров’я багатьох людей і погіршити екологічну ситуацію в регіоні, правоохоронці провели «оперативну закупівлю» цілої партії ртуті в кількості 15 кілограмів. При цьому, для забезпечення безпеки оперативних заходів убозівцям доводилося залучати фахівців-екологів з декількох відомств.

Крім цього, бізнесмени планували продаж охочим ще і партії цезію, який також був вилучений оперативниками. Зловмисники вважали, що мають справу з його радиактивним різновидом. На щастя, подальша експертиза під час слідства це не підтвердила.

На сьогоднішній день розслідування кримінальної справи закінчено і вона передано на розгляд в суд.

Члени злочинної групи відповідатимуть перед законом відразу за декількома статтями кримінального кодексу. За «незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилку, зберігання з метою збуту або збут отруйних або сильнодіючих речовин.» (ст. 321 КК України), а також за замах на «незаконне поводження з радіоактивними матеріалами» (ст. 265 КК України).

 

Прес-служба ГУБОЗ МВС України

You may also like...