«Реальний» мільярд за нереальні послуги

Такою була сума готівки, переведеної через рахунки підконтрольних «фіктивних» підприємств у складі «конвертаційного» центру, який ліквідовано співробітниками УПМ ДПА у Харківської області спільно з фахівцями Прокуратури Харківського регіону, Міжрегіонального управління оперативного документування та оперативно-технічного управління УСБУ у Харківській області шляхом проведення комплексу оперативно-розшукових заходів.

Організатор «конверту», 42-річний уродженець Німеччини в дуеті з двома співвиконавцями протягом 2010-2011 рр..  документально оформлювали неіснуючі (безтоварні) операції на придбання та продаж товарів (робіт, послуг) та передавали оформлені документи замовникам послуг для відображення в бухгалтерському та податковому обліках незаконне формування податкового кредиту, валових витрат та  заниження своїх податкових зобов’язань по ПДВ і податку на прибуток.

 

Слід зазначити, що протягом діяльності «конвертаційного центру» через рахунки підконтрольних «фіктивних» підприємств переведено у готівку понад 1 млрд. грн. За наявною оперативною інформацію вказана сума складає близько 35-40% від загальної «попиту» Харківського регіону на вказані види «послуг».
 
З метою проведення слідчо-оперативних заходів  по затриманню злочинного угрупування «конвентаторів» було створено 7 мобільних слідчо-оперативних груп з числа найбільш досвідчених співробітників податкової міліції,  до складу яких увійшло понад 30 оперативних співробітників, 8 слідчих та 11 співробітників підрозділу фізичного захисту.
 
Подібна «чітка» організація роботи дала змогу фахівцям податкової міліції не тільки забезпечити постійний контроль за пересуванням організатора та співучасників й отримувати у режимі он-лайн інформацію про їх контакти та плани щодо конвертації грошових коштів, видачі їх «клієнтам», але й забезпечити одночасне проникнення в усі приміщення, що використовувались «спритними» підприємцями у здійсненні «шахрайських» дій.
 
Зокрема, реалізація оперативних матеріалів була розпочата шляхом затримання одного з співучасників безпосередньо під час транспортування «проконвертованих» грошових коштів.
 
У процесі ліквідації конвертаційного центру за усіма адресами були проведені обшуки, за результатом яких виявлено:
 
– готівкові грошові кошти на суму 1,8 млн. грн.;
– 1 тисяча долларів США;
– 5 печаток та чекових книжок підконтрольних учасникам злочинної діяльності «транзитних» підприємств;
– 8 комплектів комп’ютерної техніки;
– бухгалтерська документація.
       
Станом на сьогоднішній день вживаються всі заходи щодо накладання арешту на розрахункові рахунки підконтрольних комерційних структур, що використовувались у злочинній схемі «конвертаційного» центру. Головного керівника «конверту» та співвиконавців затримані у порядку ст.115 КПК України.
 
Робота у даному напрямку триває.
 
УПМ ДПА у Харківській області

 

You may also like...