Проведено рейди по виявленню незаконних пунктів обміну валюти

Працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) МВС України припинили незаконну діяльність пунктів обміну валюти, які працювали в різних регіонах країни.

Національний банк України контролює дотримання порядку проведення валютно-обмінних операцій фінустановами, їх відділеннями та обмінними пунктами. Територіальні управління НБУ інформують правоохоронців про закриті обмінні пункти, а попросту про «обмінки», у яких відкликані реєстраційні документи. Зрозуміло, що такі заклади не мають право легально працювати. Але як показує практика, завжди знаходяться ті, хто готовий ігнорувати закон. Така «конкуренція» приносить збитки фінансовим установам, що  працюють у правовому полі.

Днями співробітники ДСБЕЗ провели рейди по виявленню «підпільних» обмінних пунктів у різних регіонах країни.

– Під час проведення заходів по документуванню незаконно діючих пунктів обміну валюти в Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Одеській областях, Криму та м. Києві було виявлено 23 заклади, які працювали без будь-яких дозвільних документів, їх діяльність припинена, – говорить начальник відділу Департаменту ДСБЕЗ МВС Володимир Федорук. – За результатами перевірок складено адміністративні протоколи за ст. 162 (Порушення правил про валютні операції) КУпАП, у порушників вилучена валюта – російські рублі, євро, долари США.

Як звичайному громадянину відрізнити тіньову «обмінку» від законного працюючого пункту? Нелегальні заклади, як правило, не мають вивісок з реквізитами фінансових установ, не вимагають у клієнта документів, що підтверджують його особу (що за нинішніми правилами обов’язково) і не видають квитанцій про проведену операцію. Відповідно, громадяни, користуючись послугами таких ділків, серйозно ризикують. Якщо, наприклад, купюра виявиться фальшивою, то довести свою правоту клієнтові буде досить проблематично.

Прес-служба Департаменту ДСБЕЗ МВС України
 

You may also like...