Дніпропетровські браконьєри не уникнуть відповідальності, – екологічна прокуратура

В червні завершився період весняно-літньої заборони на лов водних живих ресурсів на річці Дніпро та її водосховищах, тож наразі Дніпропетровською міжрайонною екологічною прокуратурою вже підбито попередні підсумки проведення операції «Нерест-2014».
У поточному році проведену робота з виявлення та запобігання фактів браконьєрства, буз сумніву, можна констатувати як ефективну та результативну.

Перш за все, цього вдалося досягти завдяки злагодженій співпраці Дніпропетровської міжрайонної екологічної прокуратури з правоохоронними і контролюючими органами, координації їх заходів, направлених на протидію браконьєрству.

Так, на виконання розпорядження Дніпровського екологічного прокурора Олександра Галкіна було створено постійно діючу робочу групу з представників прокуратури та вищезазначених відомств, яка упродовж нерестового періоду проводила спільні рейди по Дніпру та його водосховищах, у тому числі на територіях природного заповідного фонду, а також на ринках області, на рибодобувних та на рибопереробних підприємства.

Загалом проведено 8448 перевірок, за наслідками яких виявлено 3694 правопорушень, зареєстровано 182 факти браконьєрства, розпочато 28 кримінальних проваджень, складено 733 протоколи про адміністративні правопорушення.

У браконьєрів та з незаконного обігу вилучено понад 6,5 тонн живих біоресурсів. Вилучено 381 сітку, 21 транспортний засіб.
На сьогоднішній день розраховано збитків, завданих рибному господарству України на суму 88 тис. грн, екологічною прокуратурою заявлено позови на майже 40 тис. грн.

Відрадно, що до виявлення фактів браконьєрства долучаються і громадські організації. Безперечно така співпраця підтримується прокуратурою.

Проте, якщо активістам вдається витягти 100 метрів сіток з вод Дніпра і «феєрично» це розрекламувати в засобах масової інформації, то спільні рейди працівників екологічної прокуратури, правоохоронних та контролюючих органів на Дніпровському, Дніпродзержинському та Каховському водосховищах дають вдвічі більші результати щоденно.

Так, наприклад протягом останніх двох днів під час проведення заходів з охорони водних біоресурсів викрито 17 правопорушень, складено 19 актів виявлення та вилучення безхазяйного майна, розпочато кримінальне провадження.

Також, вилучено 42 заборонених знаряддя лову (37 сіток і 5 драків) та 131,7 кг водних біоресурсів.

Звичайно трапляються випадки, коли про заплановані перевірки, через корумпованих контролерів і правоохоронців, стає відомо браконьєрам. Як наслідок, вони на період перевірок, згортають свою злочинну діяльність. Цим фактам прокуратурою надається принципова оцінка, в тому числі і відповідно до норм кримінального закону.

Також нагадуємо, що інформацію щодо фактів незаконної добичі водних біоресурсів та інші порушення в межах р. Дніпро та її водосховищах можливо надати на «гарячу лінію» Дніпропетровської міжрайонної екологічної прокуратури за телефоном (056) 770-83-24.

Прес-служба Дніпропетровської міжрайонної екологічної прокуратури

 

You may also like...