Перевірки щодо корупції в Товаристві Червоного Хреста України тривають – Transparency International

За результатами внутрішнього аудиту діяльності Київської міської організації Товариства Червоного Хреста ( КМО ТЧХУ) було звільнено голову цієї організації Гусєву Н.П. Пізніше на засіданні Правління КМО ТЧХУ було звільнено голову Солом’янської районної організації, також подано заяву на звільнення за власним бажанням головою Печерської районної організації м. Києва.

Після того, як волонтери Товариства Червоного Хреста повідомили ТІ Україна про численні випадки торгівлі гуманітарною допомогою, ми закликали правоохоронні органи, Міністерство охорони здоров’я України, а також партнерів Товариства втрутитись у ситуацію і зауважити на оприлюднені викривачами факти корупції. Під тиском громадськості Товариство ініціювало внутрішні перевірки. Крім звільнення очільників двох місцевих організацій, було вирішено оголосити догану головам Деснянської, Оболонської та Печерської районних організацій, а за неналежне ведення роботи оголосити попередження головам Голосіївської, Дарницької, Дніпровської, Святошинської та Шевченківської районних організацій.

червоний хрестТриває перевірка в Одеській ОТЧХУ, в якій бере участь волонтерка ТІ. В Одесі в присвоєнні гуманітарного вантажу зі Швейцарії підозрюється голова обласної організації ТЧХУ Тамара Барніч. На час проведення перевірки Барніч відсторонена від виконання своїх обов’язків. Також в Одесі триває кримінальне розслідування з цього приводу.

Починаючи з кінця січня до ТІ Україна звернулися декілька викривачів, які додатково повідомили про факти здачі в оренду візків для інвалідів, про бездіяльність патронажних сестер за бюджетні кошти, продаж гуманітарної допомоги.

ТІ звернулася з запитом до МОЗ про перевірки витрачання Товариством Червоного Хреста України коштів, які виділяють з бюджету через МОЗ на патронажну службу. Міністерство повідомило, що МОЗ не має право перевіряти ТЧХУ. «МОЗ не хоче розбиратися, чи справді патронажна служба допомагає нужденним і чи взагалі вона потрібна в такій формі, в якій вона зараз існує. Наприклад, в нашому розпорядженні є документи і факти, які свідчать про бездіяльність патронажних сестер в окремих регіонах, про відсутність їх співпраці з медичними і соціальними закладами, де вони повинні отримувати списки тих, хто потребує допомоги», – заявив юридичний радник ТІ Україна Дмитро Кузін.

Правоохоронні органи розглядають заяву ТІ Україна та матеріали щодо можливості притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб ТЧХУ і окремих державних службовців.

Porsche Finance Group за запитом ТІ Україна пообіцяла здійснити заходи з метою перевірки дотримання Червоним Хрестом порядку використання благодійної допомоги.

ТІ Україна закликає всіх, хто зіткнувся з корупцією у Товаристві Червоного Хреста України, повідомляти про це на сайті anticorruption.in.ua та на електронну пошту [email protected]. Ми зацікавлені в тому, щоб очистити від корупції не тільки владні структури, а й громадський сектор. ТІ Україна вважає, що наживатися на нужденних – неприпустимо, і буде робити все, щоб цьому запобігти.

 

Transparency International Ukraine

You may also like...