Борцы с экономической преступностью: криворожские таможенники мешают работать сами себе

Роботі Криворізької митниці перешкоджають не правоохоронці, а недобросовісні посадовці митниціВ середині січня цього року деякі Інтернет-видання розповсюдили інформацію про начебто перешкоджання роботи Криворізької митниці працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю Криворізького міськуправління міліції та спецпідрозділу «Беркут». Насправді, звинувачення, викладені у цих ЗМІ, необґрунтовані та однобокі, оскільки у них була викладена лише думка керівника цієї установи. Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю уповноважений повідомити, що насправді події відбувались наступним чином.

Співробітники Держслужби викрили факт зловживання службовим становищем посадовими особами Криворізької митниці. За зібраними матеріалами прокуратурою міста Кривий Ріг торік у листопаді місяці було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.364 Кримінального кодексу України. Суть зловживань була у тому, що за вказівкою одного з керівників місцевого підприємства, всупереч нормам митного законодавства і ще до завершення митного оформлення, було вивантажено понад сто вагонів кам’яного вугілля. Керівники ж митниці, після виявлення даного факту, не вжили передбачених Законом заходів щодо документування протиправних дій, а притягли винну особу лише до адміністративної відповідальності – у вигляді штрафу у розмірі аж… 340 гривень.

З метою встановлення істини правоохоронцям необхідно було вилучити документи, що підтверджували б склад злочину. Два примірники незаконної технологічної схеми, якою передбачено розвантаження товару до завершення процедури його митного оформлення (а це грубо суперечить Митному кодексу України) було виявлено та вилучено. Третій же примірник, який повинен був зберігатись на митниці (як і книгу реєстрації наказів) посадові особи Криворізької митниці надати відмовились категорично. А під час проведення санкціонованого прокурором міста обшуку керівник митниці не лише відмовився видати зазначені у постанові слідчого документи, а й весь час комусь телефонував й вимагав від невідомого співрозмовника знищити третій примірник розшукуваного документа. Це можуть підтвердити і свідки, які були присутні згідно чинного законодавства під час проведення обшуку в якості понятих. Як і той факт, що будь-які заходи фізичного впливу та спеціальні засоби до осіб, які перебували в приміщенні Криворізької митниці, міліцією не застосовувались. Хід процедури обшуку фіксувався за допомогою відеозапису.

Водночас Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю повідомляє, що прокуратурою міста Кривий Ріг порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України. Встановлено, що посадові особи Криворізької митниці (обґрунтовано підозрюється один з керівників митниці, державний радник митної служби 3 рангу) торік, з метою створення уявного благополуччя у сфері дотримання митного законодавства, після виявлення факту порушення посадовими особами місцевого підприємства під час оформлення документів на отримання та розмитнення в вагонах вугілля вагою майже 9 тис. тонн, не вжили передбачених законом заходів по встановленню дійсних обставин незаконних дій, виявленню ознак посадового злочину, встановленню достовірності факту прибуття товару, вказаному у вантажно-митних деклараціях, чим завдали збитків державі на суму 35 мільйонів гривень.

Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України

You may also like...