Верховна Рада не отдала силовые структуры Президенту

Верховна Рада не підтримала пропозицію Президента підпорядкувати йому ряд силових структур«Сьогоднішнє голосування у парламенті, яке завершилось відхиленням президентського законопроекту № 1315 про так звані природні монополії показало, що у Верховній Раді є критична маса відповідальних людей, які стоять на захисті Конституції, демократії і, врешті-решт, здорового глузду при прийнятті будь-яких законодавчих актів». Про це сьогодні заявив Голова комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

Він висловив задоволення рішенням Верховної Ради України, яка не підтримала пропозицію Президента України Віктора Ющенка щодо підпорядкування йому ряда силових структур.

Анатолій Гриценко зазначив, що цей законопроект, який вніс Президент, не відповідає Конституції України і передбачає введення «новації» – органу державного регулювання замість визначених Конституцією гілок влади.

Як зауважив Голова профільного Комітету, президентський законопроект передбачає зміну статусу і систему підпорядкування Державної прикордонної служби України, Служби спеціального зв’язку і захисту інформації України та окремих економічних структур, які здійснюють регулювання внутрішнього ринку України.

Анатолій Гриценко наголосив, що всі члени комітету, які брали участь в обговоренні цього законопроекту, рекомендували Верховній Раді його відхилити.

«Насправді, ні Держприкордонслужба, ні Служба спецзв’язку і захисту інформації не є державними природними монополіями – це силові структури, які мають десятки тисяч особового складу та зброю. Їх не можна вважати якимсь особливим органом державного регулювання», – наголосив Анатолій Гриценко.

Він підкреслив, що «насправді цей законопроект, який має мало кому зрозумілу назву: «Про внесення змін до деяких законів України», треба було назвати: «Про концентрацію владних повноважень в руках Президента всупереч чинній Конституції».

Політик додав, що цим голосуванням Парламент показав, що не підтримуватиме будь-які законопроекти, які порушують баланс у системі державної влади.

Також ВР не підтримала пропозицію про перенесення на повторне перше читання даного законопроекту. Таким чином законопроект вважається відхиленим.

Прес-офіс голови комітету Верховної Ради України

з питань національної безпеки та оборони

You may also like...