С начала года в аэропорту «Борисполь» зарегистрирована 141 кража личного имущества граждан

Пріоритетними напрямками службової діяльності Лінійного відділу внутрішніх справ в Державному міжнародному аеропорту «Бориспіль» є протидія можливим терористичним проявам, недопущення протиправних дій відносно пасажирів та їхньої власності, забезпечення охорони громадського порядку та безпеки на території аеропорту. У І півріччі ц.р. працівниками міліції забезпечено охорону громадського порядку та безпеку осіб під час проведення 263 літерних заходів (торік – 255).

За вказаний період до Лінійного відділу надійшло 465 заяв і повідомлень про злочини, що на 14,5% більше, ніж торік. Порушено кримінальні справи за 193 злочинами, проти 73 минулого року.

Актуальним питанням діяльності підрозділу є попередження вчинення крадіжок матеріальних цінностей із вантажних і поштових відправлень та особистих речей пасажирів.

Так, протягом 2005–2007 років кількість зареєстрованих повідомлень про вчинення крадіжок особистого майна пасажирів, за якими порушено кримінальні справи, зросла майже в 4 рази. З початку ц.р. вже зареєстровано 141 крадіжку особистого майна (2007 рік – 24).

З метою недопущення крадіжок матеріальних цінностей з багажу пасажирів, вантажів і поштових відправлень за ініціативою міліції у квітні 2008 року проводився експеримент – профілактичне відпрацювання процесу сортування, транспортування, завантаження та розвантаження багажу в межах контрольованої зони аеропорту. Позитивним результатом проведеного експерименту стало різке зменшення кількості звернень від юридичних осіб про зникнення матеріальних цінностей з вантажів і поштових відправлень, а також заяв від пасажирів про викрадення особистих речей з багажу.

За ініціативою Головного управління МВС проводяться інші організаційні та практичні оперативно-профілактичні заходи із попередження та розкриття зазначених злочинів.

Так, вказівкою начальника Головного управління всі керівники та оперативні працівники Лінійного відділу відсторонені від виконання службових обов’язків за бездіяльність. Одночасно, розпорядженням створена робоча група із досвідчених працівників апарату Главку, яка працює безпосередньо на території обслуговування ЛВ та на сьогодні вже має позитивні результати з протидії крадіжкам майна пасажирів та поштових відправлень. Цією групою вже шестеро осіб притягуються до кримінальної відповідальності.

Так, встановлено, що під час розвантаження багажу з літака, що прибув до аеропорту „Бориспіль”, з валізи пасажира вантажником аеропорту Н. було викрадено 5 тис. євро. За даним фактом порушена кримінальна справа за ч.4 ст. 185 КК України. Встановлена його причетність до скоєння ще багатьох крадіжок із багажу та ручної поклажі. Громадянин Н. заарештований, з ним проводяться слідчі дії.

В іншому випадку предметом посягання водія-вантажника Ю. стала відеокамера „Самсунг”. Розслідування по даній кримінальній справі закінчено, справа направлена до суду.

Під час розвантаження багажу літака рейсу Москва – Київ встановлено, що вантажник А. викрав радіоприймач. Останній вже встиг змінити професію вантажника на охоронника служби авіаційної безпеки. За даним фактом порушена кримінальна справа за ознаками ч. 1 ст. 185 КК України. Проводиться слідство.

Також у вантажника О. виявлено та вилучено аудіомодуль марки „Барікс”, викрадений з вантажу, що належить мешканцю одного з регіонів України.

25.07.2008 був попереджений факт крадіжки 33 пакунків поштових відправлень із тютюновими виробами до міста Нью-Йорка (США), загальною вартість близько 5 тисяч гривень. Матеріальні цінності злочинці намагалися викрасти шляхом їх перекидання через паркан режимної зони ДМА „Бориспіль”.

31.07.2008 у режимній зоні ДМА „Бориспіль” на стоянці літаків S-37 затриманий водій-експедитор ТОВ „Аероекспрес” громадянин В., який у змові з авіатехніком ДМА „Бориспіль” зливав авіаційне пальне з літака. Пальне вилучено, проводиться перевірка, матеріали найближчим часом будуть направлені до суду.

Наприкінці липня встановлено коло осіб, причетних до викрадення з вантажу матеріальних цінностей вартістю 32 тисячі гривень. За даним фактом порушена кримінальна справа. Відпрацьовується причетність цих осіб до скоєння інших злочинів.

Вчиняються злочинні зазіхання на особисте майно самих працівників аеропорту. Так, встановлено, що 17 липня ц.р. рамп-агент авіакомпанії „Аеоросвіт” гр. Ш у іншого працівника цього ж підприємства викрав платіжну банківську картку й у подальшому через банкомат зняв 900 грн. та привласнив їх. Порушена кримінальна справа, проводиться досудове слідство.

Проте діюча штатна чисельність Лінійного відділу, яка була скорочена у зв’язку зі створенням Служби авіаційної безпеки (враховуючи обсяги пасажиропотоку та вантажообігу ДМА „Бориспіль”) не дає можливості забезпечити належну протидію розкраданням матеріальних цінностей в аеропорту.

На ефективність роботи також негативно впливає обмеження доступу на режимну територію аеропорту працівників міліції. Це значно ускладнює здійснення своєчасного реагування на повідомлення про вчинення злочинів, перешкоджає негайному проведенню заходів, спрямованих на їх розкриття, якісному та всебічному проведенню дослідчої перевірки.

З метою вирішення зазначених проблемних питань керівництво МВС направило свої пропозиції до Міністра транспорту та зв’язку України. Також розглядається питання реорганізації лінійного відділу міліції.

ДЗГ та МД МВС України

You may also like...