Криминальная и «дорожная» хроника Украины на 11.12.2008

Упродовж минулої доби до органів внутрішніх справ України надійшло 4 136 заяв про злочини. Вжитими заходами 1 610 (38,9%) з них розкрито «за гарячими слідами». Серед розкритих злочинів – 6 вбивств, 3 факти завдання тяжких тілесних ушкоджень, 5 розбійних нападів, 32 пограбування.

 За незаконне зберігання зброї затримано 20 осіб. У правопорушників вилучено пістолет-кулемет, 3 пістолети, 2 гвинтівки, мисливську рушницю, 6 одиниць саморобної вогнепальної зброї та 565 набоїв.

 За злочини в сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин затримано 58 осіб, у яких вилучено 20,1 кілограма наркотичних засобів.

 За адміністративні правопорушення, вчинені в громадських місцях, до відповідальності притягнуто 6 390 осіб.

 За порушеними кримінальними справами заарештовано 29 підозрюваних осіб.

 Протягом минулої доби порушено 47 кримінальних справ за злочинами економічної спрямованості, з них 15 – у сфері службової діяльності, у тому числі 3 – про хабарництво.

 Працівниками Державтоінспекції зафіксовано 86 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими, у яких 14 осіб загинули та 106 – травмовані.

 У селищі Миколаївці Петриківського району Дніпропетровської області у своїй квартирі було знайдено мертвою 38-річну безробітну жінку. За висновком судово-медичної експертизи її смерть настала внаслідок ножового поранення голови. У результаті проведення оперативно-розшукових заходів міліцією за підозрою в скоєнні вбивства затримано 41-річну жительку міста Дніпродзержинськ зазначеної області. Попередньо встановлено, що вона вночі 5 грудня у квартирі потерпілої убила господарку під час сварки та після спільного вживання спиртних напоїв.

 У селищі Ялті Першотравневого району Донецької області на вулиці було знайдено в непритомному стані з травмою голови 45-річного громадянина Російської Федерації, який невдовзі помер у лікарні. У результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції за підозрою в завданні смертельних тілесних ушкоджень затримано 29-річного безробітного жителя міста Маріуполь зазначеної області. Попередньо встановлено, що він уночі 14 листопада на вулиці заподіяв смертельні тілесні ушкодження потерпілому під час сварки та після спільного вживання спиртних напоїв.

 У місті Калуші Івано-Франківської області у результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції затримано двох місцевих жителів віком 26 та 35 років, обидва без постійного місця роботи. Попередньо встановлено, що вони вдень 8 грудня на вулиці зазначеного міста викрали 30-річного безробітного місцевого жителя й утримували його у квартирі одного із нападників. За звільнення чоловіка вони вимагали від його дружини 5 тисяч доларів США. Потерпілого звільнено.

 У Голосіївському районі міста Києва на вулиці працівниками міліції затримано 38-річного безробітного місцевого жителя, у якого вилучено 2 грами героїну.

 На Дніпропетровщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито посадових осіб товариства з обмеженою відповідальністю. Вони у вересні цього року надали до Державної податкової інспекції Ленінського району зазначеного міста неправдиву інформацію щодо декларованого податку на додану вартість, унаслідок чого ухилилася від сплати до бюджету міста обов’язкових платежів на суму понад 1,7 мільйона гривень. Прокуратурою Ленінського району порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 (службове підроблення) КК України.

 На Черкащині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито службових осіб кредитної спілки. Вони у 2003 році порушили умови договору між двома приватними підприємцями щодо наданням їм позики на придбання автобусів й заволоділи грошима останніх у сумі майже 220 тисяч гривень. Прокуратурою Придніпровського району порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.190 (шахрайство) КК України.
 

З часу дії нового законодавства у сфері безпеки дорожнього руху смертність на автошляхах зменшилася наполовину

 Як свідчить статистика, посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху допомогло зберегти 311 людських життів – саме на стільки менше громадян загинуло за цей період в ДТП ( 2008 року 309 осіб, 2007 – 620 осіб). На 2129 людей менше травмовано (2008р. – 2508 осіб, 2007р. – 2637 осіб). Загалом з 17 листопада на 1680 дорожньо-транспортних пригод скоєно менше (цього року 2227 випадків ДТП проти 3907 випадків 2007 року). З початку року у ДТП загинуло 7307 людей, що на 1732 менше порівняно з минулим роком, та на 13 484 менше травмовано.

 Починаючи з 17 листопада 2008 року (першого дня дії нового законодавства, яке значно посилює відповідальність за порушення Правил дорожнього руху) задокументовано понад 328,5 тис. порушень Правил дорожнього руху, із яких 254,6 тисячі грубих, які безпосередньо впливають на стан аварійності. Це – керування транспортними засобами в нетверезому стані, порушення правил обгону, проїзду перехресть, швидкісного режиму, правил стоянки, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, а також рух транспортних засобів тротуарами чи пішохідними доріжками. Водночас накладено штрафів на загальну суму 74 мільйони гривень.

 Майже п‘яту частину всіх грубих порушень – 44,3 тисячі скоєно водіями престижних іномарок, яких оштрафовано на 14,2 млн. грн.

 Чверть всіх грубих порушень – 65,7 тисячі – виявлено за допомогою приладів фото- та відео фіксації, за якими накладено штрафів на загальну суму 19 млн. грн. З них об‘єктиви приладів зафіксували 18,9 тисяч порушень, скоєних водіями престижних іномарок, результатом чого стало накладення штрафів на суму 5,8 млн. грн.

 На штрафмайданчики було евакуйовано 4 037 транспортних засобів.

 Станом на 10 грудня 2008 року вже проплачено 17,8 млн. грн. штрафів, накладених на порушників Правил дорожнього руху з 17 листопада 2008 року.
 
ДЗГта МД МВС України

You may also like...