Из Донецка в Москву на «панель». Семейный сутенерский бизнес

Донецькими правоохоронцями викрита злочинна група, яка впродовж декількох років займалася відправкою дівчат, у тому числі неповнолітніх, до Москви, з метою зайняття проституцією. До участі в цьому своєрідному бізнесі були залучені глава родини – 58-річна мешканка Горлівки, її співмешканець, донька та син. У взаємодії з московськими колегами працівники української міліції затримали підозрюваних одночасно в Донецьку і Москві. 

– Дівчата знали, що їдуть займатися проституцією, – коментує Олександр Кострулін, слідчий Слідчого управління ГУМВС України в Донецькій області. – Всі вони розраховували на обіцяне безкоштовне харчування, мешкання і 30-40% від заробленої суми. Проте вже в Москві зрозуміли, що потрапили в справжнє рабство. Деяким дівчатам удавалося втекти через місяць, деякі пристосовувалися і добровільно залишалися в «борделі» на декілька років, але ніхто так і не звернувся в міліцію.

Тому, коли до нас потрапила інформація про діяльність цієї злочинної групи, оперативним співробітникам Управління по боротьбі із злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (УБЗТЛ) довелося спочатку встановлювати потерпілих, щоб від них отримати хоч якійсь відомості про зловмисників. Треба було дуже акуратно виявити злочинну діяльність і правильно задокументувати її.

У поле зору правоохоронців потрапила сім’я, що проживає в м. Горлівка. Повії в своїх свідченнях указували, що виїжджали до Москви з „легкої руки” 58-річної Людмили Іванівни. У Москві дівчаток зустрічала дочка цієї жінки. Тетяна розселяла дівиць по знімних квартирах і вже з першого дня забезпечувала українським путанам безперебійний потік клієнтів. У дівчат був власний водій, який розвозив їх по адресах.

– Я пропрацювала у Тетяни менше місяця, – з жахом згадує свою поїздку в російську столицю 17-річна Олена. – Мені обіцяли 30% від напрацьованого, але грошей я так і не побачила. Коштів не давали навіть на їжу. Продукти купували на ті гроші, які клієнт залишав як чайові. Я не захотіла працювати в таких умовах, довго прохала Тетяну віддати мій паспорт. Вона знала, що у Горлівці у мене залишилися мати, брати і сестри і, напевно, тому віддала документи. Дівчата, у яких не було родичів, залишалися в борделі надовго.

Свідчення 17-річної Олени багато в чому допомогли правоохоронцям зрозуміти, як діють зловмисники, і встановити всіх учасників групи. Ініціатором діяльності такого бізнесу була Тетяна. Кілька років тому вона сама відправилася «впокорювати Москву» і потрапила в публічний дім. З часом дівчина вирішила налагодити власний канал надання сексуальних послуг і попросила рідних допомогти в пошуку кандидаток. Вербуванням дівиць займався брат Тетяни і її мати, які отримували від 100 до 150 доларів США за кожну повію.

Майбутніх путан вербувальники підбирали серед неблагополучної молоді. 22-річний Ігор «тусувався» в таких компаніях і розповідав, як добре живеться в Москві його старшій сестрі. Майже завжди в очах недавніх школярок, що мріють скоріше втекти від убогості і алкоголіків-батьків, спалахував вогник зацікавленості. Далі в гру вступала 58-річна Людмила Іванівна. Вона з материнською турботою розпитувала у дівчаток про рідних і близьких і обіцяла узяти на себе всі дорожні витрати. Від юних мешканок Горлівки була потрібна тільки згода. Незабаром географія вербувальників розширилася і дівчат почали набирати з сусідніх міст.

Злочинна діяльність сімейного підряду тривала декілька років, бізнес був поставлений на потік. З новоприбулими путанами в Москві вже не церемонилися. У милості були лише ті дівчата, які тривалий час пропрацювали в борделі. Таким навіть дозволялося узяти вихідний і прогулятися Червоною Площею.

– Ми могли виходити з квартири, навіть кілька разів їздили додому, нас ніхто не кривдив і не примушував займатися проституцією, – розповідають Ольга і Вікторія, які проходять у справі як потерпілі. Дівчата потрапили до горлівської сутенерші у віці 14 років, нині їм по 20.

Таких «цінних працівниць» Тетяна дійсно не кривдила, але до останніх пошани не проявляла. Допомагав сутенерші розбиратися із норовливими її співмешканець, він же виконував роль водія і охоронця.

– Коли ми встановили особистості всіх фігурантів у даній справі, – говорить Андрій Макаренков, ст. оперуповноважений ВБЗТЛ Горлівського МУ ГУМВС України в Донецькій області, – було вирішено проводити затримання. Проте «брати» учасників злочинної групи потрібно було одночасно, щоб ніхто з них не встиг сховатися. Наші оперативники зв’язалися з московськими колегами і вже наступного дня виїхали в Російську Федерацію. Разом із затриманими назад на Батьківщину співробітники служби БЗТЛ повернули і декількох дівчат.

На сьогоднішній день родичів-бізнесменів заарештовано. Членам злочинної групи пред’явлено звинувачення за декількома статтями КК України: ст. 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини), ст. 303 (проституція або примушування чи втягнення до заняття проституцією). Матеріали у справі зібрані і направлені до суду.

Наталія Дороніна, ВЗГ ГУМВС України в Донецькій області 

You may also like...