Поради водіям, які вирішили відвідати кримський півострів

Якщо ви вирішили відвідати найкрасивіші, незабутні куточки теплого кримського півострова, то Ваш шлях неодмінно проляже, через гряду кримських гір. Саме ця обставина в першу чергу турбує працівників Державтоінспекції. Чи готові ви до руху в незвичних умовах підступних гірських серпантинів з обмеженою видимістю, крутих підйомів і спусків, істотних перепадів висот? Кожен із цих факторів таїть у собі смертельну небезпеку для легковажних і надмірно впевнених у своїх силах водіїв. І це підтверджують ті дорожньо-транспортні пригоди, які відбуваються на гірських ділянках доріг. 

Для того щоб з вами не сталося нічого непередбаченого, перед затяжним спуском знизьте швидкість і увімкніть знижену передачу. Цим самим ви зніміть частину навантаження з гальмівної системи, гальма менше будуть нагріватися і не відмовлять в самий невідповідний момент.

Це правило особливо важливо виконувати водіям вантажних автомобілів, автопоїздів і автобусів. Якщо ж ви забули про особливості руху в гірських умовах, але вже відчуваєте специфічний запах гальмівних колодок і гальмівних дисків, зупиніться і дайте їм охолонути. Ну а якщо, гальма все-таки вийшли з ладу, не втрачайтесь і не панікуйте, наприкінці майже всіх затяжних спусків є вловлюючі тупики. Направивши свій автомобіль у нього, ви зможете погасити швидкість машини, аж до зупинки. Перед уловлюючим тупиком обов’язково розташований інформаційний знак з покажчиком відстані до нього. Багато водіїв вважають, що ці рятівні дорожні споруди, до речі, вже врятували ні одне життя, добре підходять для стоянок і привалів. По-перше, подібними діями, ви піддаєте небезпеці себе і своїх пасажирів, а по-друге, ви відбираєте останній шанс на порятунок, інших учасників руху, які рухаються з несправними гальмами.

Відпочинок починається

У Криму влітку стягуються автомобілісти з різних країн, залишаючи за плечима багато сотень і навіть тисячі кілометрів автомобільних доріг. Тому, перед зустріччю з гірськими дорогами проявіть розсудливість і насолоджуйтесь життям, особливо якщо вам має долати гірські перевали в темний час доби. У горах темніє дуже швидко, багато ділянок серпантинів не освітлюють, погіршується видимість дороги і розташованих на ній об’єктів.

Світло фар автомобіля висвітлює лише обмежену ділянку дороги, причому перешкоди на дорозі, із-за безлічі крутих поворотів, з’являються в освітленій зоні раптово, а для упізнання їх потрібно більше часу, ніж вдень. В результаті напруга водіїв у подібних дорожніх умовах посилюється. Час реакції в темний час доби збільшується в середньому в два рази. В умовах недостатньої видимості важко відрізняти предмети за кольором, ми звертаємо увагу на їх яскравість, причому яскравість об’єктів дорожньої обстановки (транспортні засоби, пішоходи) і контрастність їх відносно освітленій фарами дороги, сильно знижується.

У темряві нам завжди здається, що предмети знаходяться далі, ніж це є насправді, причому ми можемо помилятися вдвічі. Різкі і часті зміни освітленості і яскравості предметів вимагають безперервної адаптації зору, в результаті очі водія швидко втомлюються. Найбільша небезпека виникає при засліпленні водія світлом фар зустрічних автомобілів. Видимість різко погіршується, а часто і зовсім пропадає. Тут теж потрібен перепочинок.

Статистика аварійності показує, що на темний час доби доводиться майже половина всіх ДТП з найбільш тяжкими наслідками. Зниження інтенсивності руху породжує у багатьох водіїв впевненість у тому, що можна рухатися з більш високою швидкістю і більш вільно маневрувати, ніж вдень, а ослаблення контролю породжує відчуття безкарності.

Тепер, декілька слів про сутінки. Вечірні і ранкові сутінки небезпечні і на рівнинній дорозі, а на гірській ділянці. Можливі оптичні обмани, контури предметів розпливаються, автомобілі не білого і не яскраво-жовтого кольорів зливаються з фоном дороги і лісовим пейзажем. Для того, щоб уникнути неприємностей у темний час доби при русі по гірських дорогах, у вас повинні бути в справності освітлювальні прилади, гальмівна система повинна бути в ідеальному стані. І найголовніше не поспішайте, адже ви вже в Криму і до моря залишилося зовсім трохи. Знизьте швидкість і насолоджуйтеся кримськими пейзажами.

Підступність кримської природи

Врахуйте це – кримський грунт в надлишку містить глинисті і мулисті частинки, які у вигляді пилу осідають на дорогу і при перших краплях дощу перетворюють її на мильний каток. Не забувайте, що навіть несильний дощ може призвести до усадок і провалів у дорожньому покритті, виносу каменів на проїжджу частину. У нас в Криму і туман і дощ з’являються завжди несподівано. Постарайтеся не користуватися автомобілем під час дощу і кілька годин після нього, поки не висохне дорога. Але якщо такої можливості у вас немає, а поїздка необхідна, рухайтеся обережно, на безпечній швидкості. Державтоінспекція бажає вам приємного відпочинку і благополучного повернення додому!

 

Прес-служба УДАІ ГУМВС України в АР Крим

You may also like...