Самооборона. Чи розуміємо ми, що набуваємо у контрабандистів

Останнім часом почастішали випадки вилучення правоохоронними органами незареєстрованої зброї травматичної дії. Як правило одиниці такого озброєння вилучаються у правопорушників та злочинців, але деякі громадяни здобувають зброю незаконним шляхом, перероблюють її, при цьому незвертаючи уваги на те, що Кримінальним кодексом України за незаконне зберігання зброї передбачена кримінальна відповідальність. Стаття 263 КК України свідчить про те, що носіння, зберігання, виготовлення, ремонт, передача або збут вогнепальної зброї карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. Любителі виготовити «самопал», або постріляти з придбаного контрабандного пістолету відразу потрапляють до категорії осіб, які підлягають покаранню згідно чинного законодавства. 

На сучасному етапі ринок зброї в Україні постійно розширюється. Вже нікого не дивує продаж гладкоствольної та нарізної зброї у спеціалізованих магазинах, але не кожен замислюється над тим, що не всі мають змогу її придбати. Наприклад популярні моделі зброї травматичної дії доступні до придбання не всім категоріям громадян. Свого роду це спецзасіб для використання у роботі правоохоронних органів. Обмеження у придбанні зброї травматичної дії спонукають деяких громадян на купівлю контрабандного товару. Широку популярність серед любителів зброї останнім часом набувають моделі пістолетів з Туреччини під торговою маркою «Zoraki». Газові пістолети цієї фірми мають привабливий вигляд та конструктивно легко підлягають переробленню у зброю травматичної дії. Практично, такий перероблений пістолет експерти відносять до категорії вогнепальної зброї, адже його технічні характеристики після переробки для стрільби гумовими кулями не сумісні з принципами травматичної дії, одним словом, травматичної дії після їх використання не існує, є лише пряма загроза життю. Застосування такої зброї вкрай небезпечне для здоров‘я та життя людини. Правоохоронними органами постійно виявляються факти зберігання такої зброї. Всі спроби незаконного її ввезення на територію України виявляються та попереджаються правоохоронцями, але популярність її набрала таких розмахів, що контрабандисти намагаються її ввозити до України по запчастинам. У кінці-кінців завдяки таким «підприємцям» з окремих запчастин в країні з‘являються нові одиниці небезпечного для життя озброєння.  

Окрім зброї травматичної дії серед громадян стали популярними також і електрошокери. Купуючи таку «іграшку» на ринку мало хто звертає увагу на те, що шокер, як і пристрій для відстрілу гумових куль, відноситься до категорії спецзасобів і заборонений у вільному продажу. Електрична дуга напругою у 8 кіловольт, яку видає такий електрошокер несе пряму загрозу життю людей з слабким серцем і не тільки. Купуючи та використовуючи такий пристрій ми самі себе налаштовуємо на небезпеку.

Кожен громадянин має розуміти, що маючи при собі незареєстрований пістолет травматичної дії або навіть звичайний китайський електрошокер, він автоматично стає загрозою для оточуючих та несе повну відповідальність за порушення законодавства України.

Владислав Гнатенко, ВЗГ УМВС України в Миколаївській області

 

You may also like...