Польща висилає українських нелегалів

 Польські прикордонники знов змусили залишити територію Польщі групу українських працівників – через неналежне оформлення документів на роботу.

За кілька останніх тижнів з тієї країни вислали майже шість десятків українських працівників, котрі збирали томати і виконували інші роботи у теплицях на двох аграрних підприємствах.

Через неправильно оформлені документи українські заробітчани не зможуть збирати томати чері у Польщі

Як повідомив речник українського МЗС, 27 липня 30 українців затримали під час перевірки легальності їхньої роботи на аграрному підприємстві Marcin Mularski в місті Пщина на півдні Польщі.

Після втручання українського консула, їх згодом відпустили – за умови, що всі повернуться до України. В українському МЗС кажуть, що працівники з Польщі уже виїхали.

Marcin Mularski – це сучасне тепличне господарство, яке спеціалізується на вирощуванні томатів чері.

За даними українського МЗС, працедавець не мав ані офіційного дозволу, ані заявки на працевлаштування іноземців.

Тижнем раніше польські прикордонники вислали з країни іще 26 українських робітників, котрі також працювали у теплицях, але в іншому господарстві. Їм заборонили в’їзд на територію країни терміном на один рік.

Люди [українські працівники] взагалі не винні, бо якщо щось не так, то мене треба було карати.
Валеріан Дзіковський, польський підприємець

В інтерв’ю інформагенству УНІАН польський підприємець Валеріан Дзіковський, у якого працювали українці, сказав, що оформив усі потрібні документи, але з незначними відхиленнями від вимог закону.

На його думку, прикордонники під час контролю могли не приймати рішення про порушення, а дати можливість переоформити папери.

Він заявив, що українці отримували від 500 до 1300 доларів на місяць і навчались.

Сотні тисяч українських працівників працюють у Польщі, оскільки не можуть знайти роботу вдома.

Від липня 2007 року Польща полегшила їхнє працевлаштування, дозволивши громадянам України, Білорусі та Росії легально працювати без оформлення офіційного дозволу. Для цього польський працедавець повинен зареєструвати відповідну заявку, на основі якої іноземці можуть отримати візу та легально працювати у Польщі упродовж шести місяців на рік.

Від того часу українці отримали 320 тисяч заявок. Це 90% усіх зареєстрованих.

Загалом за кордоном працює приблизно півтора мільйони українців. Фахівці Світового Банку підрахували, що 2009 року вони прислали додому приблизно 4,7 мільярди доларів. BBC

You may also like...