Фінляндія звинуватила китайське судно в пошкодженні газопроводу: з’явилися перші фото

З морського дна підняли якір.

Національне бюро розслідувань Фінляндії з’ясувало технічну причину пошкодження газопроводу Balticconnector.

8 жовтня тиск у трубі газопроводу впав / фото Finnish Border Guard

8 жовтня тиск у трубі газопроводу впав / фото Finnish Border Guard

На прес-конференції головний керівник розслідування детектив-суперінтендант Рісто Лохи повідомив, що вони встановили послідовність подій на основі доказів та інших даних. Передбачається, що причиною пошкодження стало судно “Newnew Polar Bear” під прапором Гонконгу.

8 жовтня тиск у трубі газопроводу впав / фото Finnish Border Guard

Так, на морському дні виявили слід волочіння шириною від 1,5 до 4 метрів, що веде до місця пошкодження газопроводу. У декількох метрах від нього знайшли якір, а неподалік – вузький слід волочіння, який збігається за розмірами з частиною, що з’єднує якір з ланцюгом.

“Сьогодні рано вранці якір був піднятий. На ньому виявлені сліди, які вказують на те, що він стикався з газопроводом. Крім того, ми не змогли візуально підтвердити, що обидва передніх якоря судна перебували на своїх місцях, що допомогло сфокусувати підозри саме на цьому судні”, – сказав Лохи.

Він зазначив, що з “Newnew Polar Bear! зв’язувалися кілька разів, але вони не захотіли співпрацювати. Тепер вони намагаються зв’язатися з китайською владою. “Особлива увага буде приділена з’ясуванню того, чи мала місце навмисність або недбалість в послідовності подій”, – додав слідчий.

Пошкодження газопроводу Balticconnector: що відомо

Нагадаємо, 8 жовтня газовидобувна компанія Gasgrid Finland і естонський оператор Elering заявили, що в трубопроводі впав тиск.

Незабаром прем’єр Фінляндії Петтері Орпо виступив із заявою про пошкодження газопроводу в результаті зовнішньої дії. Повідомлялося, що того дня сейсмологи зафіксували на узбережжі вибух.

У НАТО заявили, що дадуть рішучу відповідь, якщо виявиться, що пошкодження газопроводу було навмисним актом саботажу.

Тим часом президент Латвії Едгар Рінкевич заявив, що судноплавство в Балтійському морі необхідно закрити, якщо виявиться, що цю операцію провела Росія. // УНІАН

You may also like...