Ексдепутата і підприємця виправдали від звинувачень у вимаганні з погрозою вбивства

Лубенський міськрайонний суд виправдав колишнього депутата Полтавської облради і підприємця від звинувачень у вимаганні коштів із погрозою вбивства.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 11 серпня.

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

За версією обвинувачення, гроші вимагали у підприємця, який за бюджетні гроші, озеленював сквер у Лубнах.

Раніше депутат Полтавської облради 7 скликання добивався фінансування цих робіт. Загальна вартість проекту становила 1,3 млн грн. Половину — з міського.

Потерпілий розповів, що депутат запропонував йому взяти участь, а потім начебто став говорити, що він має віддати йому 10% за те, що він “вибив” гроші. Після цього другий обвинувачений — приватний підприємець — нібито зустрівся із потерпілим у кафе і намалював на серветці 575 000 грн і 10%.  У випадку їх неповернення погрожував йому та його сім’ї фізичною розправою. Потерпілий зробив висновок, що чоловіки діють спільно і звернувся до правоохоронних органів. У подальшому він передав одному з обвинувачених (підприємцю) 9200 грн (10% від отриманих з бюджету 92 тисяч), після чого відбулися затримання.

У судовому засіданні ексдепутат свідчити відмовився. Другий обвинувачений будь-які погрози заперечив і розповів, що, навпаки, намагався зав’язати ділові відносини. Він надавав потерпілому послуги із вантаження і перевезення матеріалів для робіт. Оплата складала 10% від вартості проекту. Оскільки чекали на зарахування бюджетних коштів, то оплату відстрочили. У кінці грудня 2019 року він декілька разів телефонував підприємцю з приводу оплати послуг. Через зміну останнім телефону зв’язок відбувався через знайомого депутата. Підрядник повідомив, що коштів немає, а тому вони домовилися розрахуватися після новорічних свят. У січні 2020-го вони зустрілися, бо потерпілий пообіцяв віддати гроші і тоді обвинуваченого затримали працівники СБУ.

Свідки підтвердили, що бачили автобус обвинуваченого із надписом «Ритуальні послуги», який привозив саджанці у сквер.

Обвинувачений вважає, що потерпілий звернувся із заявою про вимагання, щоб зіпсувати репутацію депутата перед виборами міського голови Лубен. Водночас він підкреслив, цей проект був дуже важливий для депутата, а тому допускає, що той навіть міг позичити гроші підряднику.

Знайшлося четверо свідків, у чиїй присутності підрядник скаржився на відсутність фінансування і депутат погоджувався дати грошей у борг. Помічник депутата сказав, що був очевидцем, як депутат передав потерпілому 10 тисяч, які той обіцяв повернути. Інший свідок випадково опинився біля міськвиконкому, підійшов привітатися до знайомого депутата і в цей час також підійшов ще один чоловік (потерпілий), якому депутат в його присутності передав кошти та сказав, що «це те, що він просив». Сума грошей йому не відома, але зверху лежала купюра в 1000 грн.

Також аналізувалися записи негласних слідчих розшукових дій. Суд не встановив у розмовах домінантної поведінки обвинувачених щодо потерпілого, що є характерним для вимагання. Текст, інтонації, жести співрозмовників не вказують на те, що потерпілий відчуває страх, розгубленість, невпевненість, внаслідок погрози вбивством. Розмова характеризується рівністю учасників, потерпілий веде себе невимушено, жартує, самостійно визначає теми для розмов та вільно висловлюється.

Про вимагання і погрози вбивство відомо лише зі слів потерпілого.

Як вважає суд, аналіз доказів не виключає версію обвинуваченого, що обговорювалися розрахунки за надані послуги з перевезення. А з боку депутата йшлося про надання прямої фінансової допомоги у зв’язку з затримкою фінансування.

За обвинуваченням у вимаганні із погрозою вбивством (ч.2 ст.189 ККУ) чоловікам загрожувало від 3 до 7 років позбавлення волі.

You may also like...