Харківський «благодійник» незаконно переправлення за кордон ухилянтів-«волонтерів»

Новобаварською окружною прокуратурою м. Харкова здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненого з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).

Так, слідством встановлено 44-річного мешканця м. Харкова, який організував злочинний бізнес щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Возможно, это изображение 5 человек и текст

З цією метою він у жовтні 2022 року заснував благодійну організацію та під виглядом волонтерської діяльності організовував безперешкодний виїзд за кордон військовозобов’язаних осіб. За налагодженою схемою зловмисник, керуючи процесом підготовки необхідної документації, сприяючи порадами та вказівками, за заздалегідь обумовлену суму грошових коштів забезпечував внесення відомостей про «ухилянтів» до електронноЇ системи «Шлях» у якості водіїв-волонтерів, що в подальшому дозволяло їм безперешкодно виїхати за кордон.

Вартість незаконної послуги коливалась від 3000 до 6500 доларів США.

31 липня цього року прокурорами Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова спільно зі слідчими відділу поліції № 1 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області в порядку ст. 208 КПК України зловмисника затримано після отримання другої половини незаконної винагороди у розмірі 3500 доларів США.

У ході проведених обшуків вилучено грошові кошти у сумі 77960 грн, 3500 доларів США, мобільні телефони, жорсткі диски, банківські картки, ноутбук, флеш-носії інформації, печатки ФОП та різних організацій, посвідчення волонтерів та документацію, що підтверджує злочинну діяльність.

1 серпня 2023 року зловмиснику вручено повідомлення про підозру за ч. 3 ст. 332 КК України. Наразі перед судом за клопотанням прокурора ініційовано розгляд питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Харківська обласна прокуратура

You may also like...