Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

НАЗК виявило у трьох чиновників незадекларованої криптовалюти на мільйони гривень

Фото: EPA/UPG

Порушення виявили у деклараціях співробітника облпрокуратури, депутата і працівника регіонального сервісного центру.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) разом із Департаментом кіберполіції Нацполіції України перевірило декларації чиновників та виявило у трьох із них незадекларовану криптовалюту. Порушення виявили у деклараціях співробітника облпрокуратури, депутата і працівника регіонального сервісного центру.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби НАЗК.

Зазначається, що найбільше незадекларованої криптовалюти виявили у заступника начальника Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішініх справ у Миколаївській області. 

Зокрема, у декларації за 2021 рік він вказав криптовалюту Bitсoin, вартість якої у гривневому еквіваленті на кінець звітного періоду становила ₴100 мільйонів, проте її наявність під час проведення повної перевірки не підтвердив.

У декларації за 2022 рік встановили відображення недостовірних відомостей щодо наявності криптовалюти на понад ₴48 мільйонів. Неможливість підтвердити наявність частини криптовалюти декларант пояснив викраденням холодного криптогаманця та ключа до нього, щодо іншої частини активу. Посадовець надав документи, які не дозволили підтвердити правдивість задекларованої інформації.

У декларації за 2022 рік співробітника Донецької обласної прокуратури НАЗК виявило декларування недостовірних відомостей на понад ₴23 мільйони.

Лише щодо криптовалюти службовець вказав недостовірні відомості на ₴22,5 мільйона, зокрема про наявність, кількість та вартість своїх численних цифрових активів, а про деякі взагалі забув згадати.

При цьому пояснив, що частину криптовалюти подарувала йому біржа, яка працювала в тестовому режимі і не була приєднана до блокчейну, а вказана ціна криптовалюти є рекламною кампанією біржі для приваблення клієнтів, а не реальною ціною.

Депутат Вінницької міської ради у декларації за 2021 рік вказав відомості про наявність у члена його сім’ї криптовалюти, а саме Bitcoin у кількості 20 токенів вартістю понад два мільйони гривень та DOT на майже ₴7,5 мільйона, які не зміг підтвердити під час проведення повної перевірки.

Водночас член сім’ї декларанта надав скриншот, який не дозволив встановити правдивість зазначеної у декларації інформації, а щодо Bitcoin також зазначив, що наразі втратив доступ до активу на вказаній біржі. За результатами повної перевірки встановили відображення недостовірних відомостей на загальну суму ₴12 мільйонів.

“За обґрунтованими висновками НАЗК компетентні органи розпочали кримінальні провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366-2 Кримінального кодексу України”, – зазначили у НАЗК. // LB.ua

Exit mobile version