Повідомлено про підозру російському неонацисту, затриманому у Києві

Офісом Генерального прокурора та прокуратурою м.Києва здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях стосовно осіб, які займаються розповсюдженням та зберіганням з метою розповсюдження матеріалів з публічними закликами до вчинення терористичних актів.
За погодження прокуратури м. Києва повідомлено про підозру громадянину Російської Федерації – керівнику неонацистського радикального осередку за фактом розповсюдження та зберігання з метою розповсюдження матеріалів з публічними закликами до вчинення терористичних актів, зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 258-2, ч. 1 ст. 263 КК України). Наразі до суду скеровано клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними слідства, з грудня 2019 року громадянин РФ, який з 2014 року проживає у м. Києві, займався виготовленням та розповсюдженням літератури із закликами до вчинення терористичних актів, масових вбивств, насильства відносно емігрантів тощо. Затриманий є послідовником ідеології австралійського терориста Брентона Тарранта, який пропагує етнічний і культурний геноцид. Для популяризації таких поглядів затриманий разом зі спільниками, особи яких наразі встановлюються, виготовляв та збував видання його авторства, а також нацистську символіку.

У ході проведення контролю за вчиненням злочину правоохоронці провели оперативну закупку примірників такої літератури та встановили факт збуту таких матеріалів через телеграм-канали та закриті спільноти у соціальних мережах.

Під час обшуків за адресою проживання затриманого вилучено примірники нацистських та екстремістських творів, прапори «Третього рейху», комп’ютери, з яких відбувалося адміністрування спільнот у соціальних мережах та чеки на доставку забороненої літератури із-за кордону. Крім того, у ході обшуків у затриманого вилучили корпус гранати ВОГ-17 без підривника, споряджений зарядом вибухової речовини А-ІХ-1 та уніфікованим запалом УЗРГМ-2, який відноситься до бойових припасів, при поєднанні яких отримується повністю споряджений та готовий до використання саморобний вибуховий пристрій,

Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

You may also like...