СБУ оголосила у розшук російського олігарха Фрідмана

Служба безпеки оголосила підсакційного російського олігарха Михайла Фрідмана у розшук в Україні.

Про це пишуть “Схеми” із посиланням на повідомлення на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Вказана дата зникнення – 10 жовтня цього року.

Його розшукують через звинувачення за статтею “Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України”.

Передісторія: 

    • У вересні Служба безпеки заочно повідомила про підозру Фрідману як причетному до фінансування війни проти України.
    • Як заявляла СБУ,  з початку повномасштабного вторгнення РФ він “влив” близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора. Серед них – “Тульський патронний завод”, який виробляє набої, а також “Уральський оптико-механічний завод імені Яламова”, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ.
    • До цього УП знайшла Фрімана у Лондоні.

Що передувало:

  • Президент Володимир Зеленський 5 липня увів у дію рішення РНБО від 5 липня про застосування санкцій проти 18 компаній, пов’язаних із російськими олігархами Михайлом Фрідманом, Германом Ханом та Петром Авеном.
  • У серпні 2022 року російські олігархи Михаіл Фрідман і Пьотр Авен опинилися під санкціями Сполучених Штатів Америки.
  • Фрідман і Авен після початку війни в Україні покинули Росію. Тим не менш, вони опинилися під санкціями ЄС і Великої Британії.
  • Вони намагалися домогтися зняття санкцій у Європі. І це їм вдалося у Великій Британії, де влада видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії “на особисті витрати” – до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на “базові потреби” – шоферів, кухарів і покоївок.

УП

You may also like...