Шанувальника російських фейків увʼязнили на 5 років

Томашпільський районний суд Вінницької області визнав громадянина винним у поширенні інформації, що виправдує збройну агресію РФ проти України.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 12 березня.

Із 2016 року чоловік має сторінку в соцмережі «Однокласники», на якій вказав дату народження, місце проживання і розмістив власне фото. Після оголошення воєнного стану він неодноразово тиснув «Класс!» матеріалами на підтримку Росії, в яких українців звинувачували у воєнних та інших злочинах.

Наприклад, обвинуваченому сподобалася публікація про те, що в окупованому Мелітополі запалили «вічний вогонь», який останні 7 років був погашений «укронацистами».

В іншій публікації українців звинувачували жорстокому поводженні з військовополоненими і у знищенні міст Донбасу.

Обвинувачений також підтримав допис із проросійської спільноти «Я горжусь тобой, Россия RU Z!» про те, що на мобільних телефонах полонених військовослужбовців ЗСУ із заводу «Азовсталь» є докази їх участі у розстрілах жінок та дітей у Маріуполі, а також нацистська символіка.

Також йому сподобався матеріал, в якому заперечується влучання російською стороною по торговому центрі «Амстор» у Кременчуці Полтавської області. І водночас українська сторона звинувалася у брехні і перебільшенні кількості жертв та наслідків, бо торговий центр нібито знаходився упритул до військового обʼєкту, на якому українці «щось хімічили».

У період квітня-липня 2022-го обвинувачений поставив «Класс!» чотирьом дописам російської пропаганди, у результаті чого вони поширювалися на його сторінці і були видимі інших користувачам.

У судовому засіданні він не визнав себе винним. Підтвердив, що зареєстрований у мережі «Однокласники», але казав, що дописи собі на сторінку не кидав та не поширював. Його сторінку нібито неодноразово зламували та підкидували йому такі публікації, але він про це у правоохоронні органи не скаржився. Про те, що мережа «Однокласники» заборонена в Україні чоловік знав із 2021 року. Коли сайт заблокували, він звернувся до одного хлопця, який налаштував йому вхід. Обвинувачений повідомив, що «Однокласниками» користувався, щоб спілкуватися із людьми, з якими раніше працював. Спілкувалися вони виключно з приводу стажу роботи, призначення пенсії та паїв.

Суд призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

You may also like...