Суддю, яка виправдала ґвалтівників 14-річної дівчини, допустили до конкурсу на посаду в апеляції

На посаді судді Воловецького районного суду Закарпатської області Софілканич ухвалила низку резонансних рішень.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України  допустила до конкурсу на посаду судді апеляційної інстанції суддю Оксану Софілканич, яка відзначилась низкою резонансних рішень, зокрема виправдала ґвалтівників 14-річної дівчини. Відповідне повідомлення оприлюднене на сайті ВККСУ.

«Інформуємо, що станом на 8 березня 2024 року Комісією допущено до участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів в апеляційних судах, оголошеному 14 вересня 2023 року, 1 772 кандидати на посаду судді.

Відмовлено 166 кандидатам, участь 11-х припинено», — йдеться у повідомленні.

Згідно з переліком кандидатів,  Софілканич Оксана Антонівна допущена до проходження кваліфікаційного оцінювання та участі в конкурсі на посаду в апеляційному загальному суді (кримінальна спеціалізація).

На посаді судді Воловецького районного суду Закарпатської області Софілканич «відзначилась» ухваленням рішень, які викликали суспільний резонанс.

Влітку 2021 року троє підлітків на Закарпатті заманили на подвір’я одного з них і зґвалтували свою односельчанку, зняли це на відео та поширили у мережі. Провину у скоєному вони визнали.

Суддя Софілканич призначила трьом обвинуваченим вирок у вигляді п’яти років ув’язнення, однак звільнила від покарання та призначила випробувальний термін на два роки.

Також обвинувачених зобов’язали виплатити 60 тисяч гривень потерпілій за моральну шкоду, хоча захист дівчини просив 450 тисяч гривень.

Суддя змінила кваліфікацію, вирішивши, що замісць «згавалтування групою осіб» було  лише «сексуальне насилля без проникнення», а ґвалтівники — неповнолітні, які до того ж мають гарні характеристики від служби у справах дітей і класних керівників. Інтереси потерпілої в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, де працює матір двох ґвалтівників.

Апеляційний суд знайшов процедурні порушення під час розгляду цієї справи та винесення вироку, зокрема, Софілканич не повинна була змінювати кваліфікацію обвинувачення підліткам та під час допитів не врахувала емоційний стан потерпілої дівчини. Через ці порушення Закарпатський апеляційний суд скасував вирок Софілканич. Справу слухають знову вже у новому складі суду.

Крім того, суддя Софілканич виправдала голову Воловецької ОТГ Михайла Попелича («Слуга народу»), викритого у 2020 році на вимаганні 80 тисяч грн хабара від переможця державного тендеру на ремонт місцевих доріг.  Софілканич виправдала Попелича, бо прокурори не довели винуватість політика. Також вона зобов’язала повернути 60 тисяч гривень ймовірного хабаря власнику.

You may also like...