У Запоріжжі викрили ОЗГ, яка «спеціалізувалася» на майнових злочинах

На їхньому «рахунку» – щонайменше 10 епізодів злочинної діяльності: крадіжки, грабежі та розбої. Перед тим, як вчинити злочин, зловмисники ретельно стежили за людиною. А після нападу знищували сліди злочину, аби поліцейські не змогли їх викрити.

Попри це, оперативникам управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області та слідчим обласної поліції вдалося вийти на слід п’яти зловмисників. Чотирьом учасникам уже повідомили про підозру, двох із них – затримали.

У Запоріжжі поліцейські викрили ОЗГ, яка «спеціалізувалася» на майнових злочинах

Упродовж березня-липня 2023 року на території Запоріжжя та області було скоєно серію крадіжок та пограбувань. Невідомі у масках блокували авто, розбивали скло та забирали речі потерпілих, а потім полишали місця злочину на автомобілях з іноземною реєстрацією. Проаналізувавши великий масив інформації, оперативники та слідчі зʼясували, що всі ці злочини мають однаковий почерк, тож до їх скоєння причетна одна злочинна група.

У Запоріжжі поліцейські викрили ОЗГ, яка «спеціалізувалася» на майнових злочинах

У Запоріжжі поліцейські викрили ОЗГ, яка «спеціалізувалася» на майнових злочинах

Кілька місяців кропіткої оперативної та слідчої роботи дали свої результати: поліцейські встановили учасників ОЗГ. Організатором виявися 32-річний мешканець Запоріжжя. Як спільників залучив чоловіків віком від 26-ти до 41-го років. Організатора та двох учасників угруповання вже затримували правоохоронці у 2019 році за особливо тяжкі злочини: справа, в якій вони обвинувачуються за кількома статтями Кримінального кодексу, розглядається в суді.

У Запоріжжі поліцейські викрили ОЗГ, яка «спеціалізувалася» на майнових злочинах

Як з’ясували поліцейські, жоден із фігурантів офіційно не працював. Вони ретельно готувалися до злочинів, стежили за своїми потенційними жертвами, вивчали маршрути пересування, продумували шляхи відходу, методи конспірації. Гроші, отримані злочинним шляхом, витрачали на дорогі автівки та речі. Тільки лідер ОЗГ має декілька автомобілів, серед них – «Audi Q7», «Audi A7» та «Audi Q8».

Аби уникнути відповідальності, зловмисники завжди користувалися різними авто на іноземній реєстрації та позбувалися речових доказів. В одному злочині – розбійний напад на подружжя, який вони тривалий час готували, але побоюючись викриття, не довели до кінця, планували знищити докази. Авто, яке б ділки використовували під час нападу, мали намір спалити або втопити у річці.

На даний час зібрано матеріали, які обґрунтовано підтверджують їх причетність до скоєння щонайменше 10 злочинів на території області. Для викриття діяльності ОЗГ поліцейські провели спецоперацію. Оперативники та слідчі за силової підтримки роти поліції особливого призначення затримали двох учасників угруповання. На підставі зібраних доказів чотирьом учасникам повідомили про підозру за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 15 ч. 5 ст. 185 (крадіжка), ч. 5 ст. 186 (грабіж), ч. 1 ст. 14 ч. 4 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України.

За результатами обшуків правоохоронці вилучили автомати, магазини та понад 200 набоїв до них, наркотики, 23 мобільні телефони, 6 автомобілів, а також інші речі, які, ймовірно, були викрадені у громадян.

Працівники Запорізької обласної прокуратури звернулися до суду з клопотанням щодо обрання фігурантам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

You may also like...