Захопили землі острова в Самарській затоці: на Дніпропетровщині затримали двох «смотрящих» та учасників ОЗГ

Землі оформили на членів своїх сімей, близьких родичів, а також підлеглих працівників комерційної структури. Сума завданих збитків становить понад мільярд гривень. «Смотрящим» за областю, ексголові райдержадміністрації та трьом представникам бізнесу повідомили підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України.

Понад рік оперативники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області Нацполіції, слідчі слідчого управління поліції та співробітники обласної прокуратури встановлювали учасників злочинної організації, щоб покроково відтворити обставини їхньої злочинної діяльності.

захопили землі острова в самарській затоці: на дніпропетровщині затримали двох «смотрящих» та учасників злочинної організації — нацполіція

За даними слідства, злочинна організація була створена у 2008 році. До її складу увійшли представники органів місцевої влади, представники комерційної структури та злочинного світу — так звані «смотрящі» за областю. Свого часу один з них дуже переймався через ухвалення Верховною Радою закони щодо “ворів у законі”, оскільки цей нормативний акт встановив відповідальність за скоєння злочину особою у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу.

захопили землі острова в самарській затоці: на дніпропетровщині затримали двох «смотрящих» та учасників злочинної організації — нацполіція

Щоб заволодіти землями водного фонду, розміщених на острові озера, фігуранти розробили злочинний план. За вказівкою на той час голови РДА 70 гектарів землі поділили на земельні ділянки по 2 гектари та в подальшому незаконно передали у приватну власність, видавши відповідні державні акти. Власниками земель стали учасники оборудки, члени їхніх сімей, близькі родичі, а також підлеглі працівники комерційної структури.

З метою приховування незаконного походження землі планували змінити її цільове призначення та збудувати котеджне містечко закритого типу, навіть розробили генеральний план забудови.

Відповідно до офіційних даних Фонду державного майна України вартість 70 га захоплених земель становить понад мільярд гривень.

захопили землі острова в самарській затоці: на дніпропетровщині затримали двох «смотрящих» та учасників злочинної організації — нацполіція

17 листопада поліцейські та прокурори затримали учасників злочинної організації в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Окрім того, провели 30 санкціонованих обшуків на території Дніпропетровської області. Вилучили понад 200 тис. доларів США, 80 тис. євро, земельну документацію, зброю, автомобілі, «чорнові» записи тощо.

Захопили землі острова в Самарській затоці: на Дніпропетровщині затримали двох «смотрящих» та учасників злочинної організації — Нацполіція

На підставі зібраних доказів двом «смотрящим», ексголові РДА та трьом співзасновникам товариства повідомили про підозру. Залежно від ролі в злочинній організації їхні дії кваліфіковані:

– ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),

– ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом),

– ч. 1 та 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) Кримінального кодексу України.

Прокурори Дніпровської обласної прокуратури готують клопотання до суду стосовно обрання підозрюваним запобіжних заходів.

За скоєне фігурантам може загрожувати від 5-ти до 12-ти років ув’язнення з конфіскацією майна.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

You may also like...