Затримано міжрегіональну злочинну групу махінаторів з банківськими терміналами

Встановлено близько 400 банківських операцій, проведених зловмисниками на території 11 регіонів України. Їх діями завдано збитків на більш як 5 мільйонів гривень. Усі шість учасників цієї міжрегіональної злочинної групи, на чолі з організатором, затримані в порядку статті 208 КПК України.

Працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно зі співробітниками Служби безпеки України в Харківській області, слідчими поліції Харківщини та військовою прокуратурою, встановили групу зловмисників, які шляхом обману валідатора банківських терміналів для самообслуговування, викрадали гроші з державних та приватних українських банків.

За даним фактом поліція розпочала кримінальне провадження за ч.3 ст.190 (шахрайство) КК України. Документування діяльності злочинної групи відбувалося протягом останніх шести місяців.

Правоохоронці, спільно зі службою безпеки АТ КБ «Приватбанк», встановили учасників злочинної групи та схему, за якою ті втручались в роботу систем і комп’ютерних мереж банків. Зловмисники досконало знали принцип роботи терміналів та знайшли спосіб втручання в систему роботи банку.

За схемою, термінал приймав спеціально підготовлені зловмисниками купюри, фіксуючи зарахування на рахунку клієнта. На наступному етапі проходження купюри, система терміналу видавала помилку та повертала купюру власнику. Таким чином зловмисники з одного банкомату могли зарахувати на підконтрольні рахунки від 5 до 170 тисяч гривень. При цьому, використовуючи засоби конспірації, зловмисники постійно змінювали місце скоєння злочину, переміщуючись протягом доби по обласним центрам усієї держави.

Правоохоронці затримали в порядку статті 208 КПК України двох організаторів злочинної групи та ще чотирьох виконавців. Усі вони – громадяни України віком від 23 до 33 років. Затримання відбувалося коли зловмисники вкотре намагалися зарахувати кошти на підконтрольні рахунки в одному із терміналів міста Кривий Ріг (Дніпропетровщина). У них вилучено спеціально видозмінену купюру для вчинення злочину.

Крім того, поліцейські встановили, що організатор злочинної групи створив офіс для виготовлення фальшивих грошей. Устаткування для виготовлення валюти розміщувалося в одній із квартир на Київщині, де полоіцейські провели обшук. Для створення фальшивих купюр зловмисники встановили спеціальне програмне забезпечення, придбали спеціальний папір, виготовили кліше, а також створили сайт для продажу виготовлених грошей.

Загалом, поліцейські провели 8 одночасних обшуків на території Київської, Харківської та Дніпропетровської областей. За їх результатами вилучено комп’ютерну техніку, устаткування для виготовлення грошових коштів, спеціальний папір, кліше та флеш-накопичувачі. Також вилучено засоби зв’язку та картки різних банків, які зловмисники використовували у своїй злочинній діяльності. Вилучене направлено на експертизу.

Затриманим загрожує до восьми років ув’язнення.

Департамент кіберполіції
Національної поліції України

You may also like...