Заволодіння 1500 доларів шляхом обману – адвокат постане перед судом

До суду скеровано обвинувальний акт відносно адвоката за шахрайство та замах на підбурювання до надання неправомірної вигоди службовій особі  (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 190 та ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві.

https://dbr.gov.ua/sites/default/files/2020-03/001%20%286%29.jpg

Досудовим розслідуванням встановлено, що адвокат, який у минулому працював слідчим Інгульського відділу поліції  ГУ Нацполіції в Миколаївській області, скориставшись особистими зв’язками з колишніми колегами, він дізнався про реєстрацію кримінального провадження за фактом крадіжки майна будівельного гіпермаркету. Адвокат повідомив особі, яка нібито здійснила цей злочин, про необхідність надати 1500 доларів США за вирішення зі слідчими питання щодо непритягнення його до кримінальної відповідальності.

Щоб заволодіти грошима, адвокат через знайомих у поліції почав здійснювати тиск на громадянина. Зокрема, попросив оперуповноваженого викликати його до відділу поліції, без доручення слідчого, та періодично телефонувати з вимогою надати пояснення. А пізніше обвинувачений повідомив громадянину, що за місцем його проживання планується обшук і він вже розшукується правоохоронцями.

В результаті тиску, чоловік погодився на протиправну вимогу адвоката та попросив час для пошуку коштів.  Разом з цим потерпілий звернувся до правоохоронних органів і в подальшому передав адвокату частину обумовлених раніше коштів в сумі 500 доларів США. Згодом під час передачі решти хабара 1 000 доларів США адвоката було затримано.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснювала прокуратура Миколаївської області. Оперативний супровід – Управління СБУ в Миколаївській області.

У разі доведення вини, обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

ДБР

You may also like...