Генсек НАТО Єнс Столтенберг прибув до України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час інтервʼю у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, Бельгія, 21 червня 2023 року. Фото: AP Photo/Virginia Mayo

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 29 квітня приїхав до України з робочим візитом та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомив кореспондент Суспільного.

Під час пресконференції після перемовин Зеленський зазначив, що це вже третій візит Столтенберга України за час повномасштабної війни.

“Загалом, сьогодні ми можемо відзначити, що Україна та Альянс досягли рівня відносин найбільшого за увесь час нашої незалежності, але не найбільшого з можливих”, — підкреслив президент.

Як наголосив глава держави, очевидно, що Україна буде в НАТО, бо “вже неможливо уявити безпеку Європи та євроатлантичної спільноти без дієвої участі України та гарантуванні такої безпеки”.

“Саме Україну, наших людей, наш потенціал Росія прагне зробити своїм плацдармом для подальшої дестабілізації європейського та євроатлантичного простору. І тому саме тут у захисті України відповідь на питання про надійну й довготривалу спільну безпеку”, — заявив Зеленський.

Президент розповів, що України вже працює з членами НАТО сам на сам заради спільної сили, а також у багатосторонніх форматах.

“Зокрема, вже довів свою ефективність формат “Рамштайну”, взаємодія з-понад 50 партнерів заради забезпечення українських воїнів. Працює також наша Рада Україна-НАТО, відбуваються засідання і дієві дискусії”, — продовжив глава держави.

Деталі зустрічі Столтенберга та Зеленського

Зеленський поінформував, що під час зустрічі зі Столтенбергом обговорив ініціативу, стосовно створення спеціального фонду фінансової підтримки української оборони обсягом 100 мільярдів євро терміном на 5 років.

“У союзників дійсно є можливість втілити у життя таку ініціативу. Для нас дуже важливі деталі, важливо, щоб це були не за рахунок двосторонніх обсягів, які відзначені нашими угодами щодо гарантій безпеки”, — пояснив президент.

Сторони також детально дискутували стосовно обстановки на полі бою та можливостях партнерів у підтримці українських захисників.

“Російська армія намагається використати на свою користь ситуацію, коли ми очікуємо постачання від партнерів, передусім від Сполучених Штатів. Тому оперативність у постачанні буквально означає стабілізацію фронту”, — зазначив глава держави.

Зеленський повідомив, що нині армія РФ готується до подальших наступальних дій і Україна та НАТО разом мають зірвати плани окупантів.

“Усі необхідні для цього засоби є у партнерів. Артилерія калібру 155 міліметрів, далекобійна зброя та ППО, перед усім системами Patriot. Це те, що є у партнерів і те, що має зараз працювати тут, в Україні, для знищення російських терористичних амбіцій”, — наголосив президент.

Окрім цього, за словами глави держави, порушували тему підготовки й проведення саміту НАТО, який пройде літом у Вашингтоні.

“Можна сказати впевнено, саміт стане або моментом сили для Альянсу або ні. Саме там вирішиться, чи буде у РФ можливість накладати вето на посилання НАТО. Це вирішується у питанні України. Україна заслуговує на запрошення нашою силою, нашим захистом спільних цінностей, нашим значенням для майбутнього усієї Євроатлантики”, — заявив Зеленський.

You may also like...