Зеленський підписав закон про доброчесне лобіювання

Це одне із зобов’язань України на шляху євроінтеграції.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №10337 про доброчесне лобіювання, йдеться на сайті парламенту. Голова держави поставив свій підпис під документом 12 березня.

За словами народного депутата з «Голосу» Ярослава Железняка, закон має набути чинності через два місяці після початку роботи Реєстру прозорості від Нацагентства з питань запобігання корупції, але не пізніше 1 січня 2025 року. Железняк зазначив, що закон про доброчесне лобіювання – це дуже важливе зобовʼязання щодо євроінтеграції України.

Закон повинен забезпечити правові засади лобіювання в Україні згідно з міжнародними стандартами. Також документ має забезпечити нормативно-правового регулювання взаємодії посадовців державної влади, органів місцевого самоврядування із зацікавленими сторонами та суб’єктами лобіювання. Він має сприяти встановленню прозорих механізмів забезпечення їхньої діяльності та посадових осіб.

Однак у Центрі прав людини ZMINA  заявляли, що урядова редакція законопроєкту загрожує свободі, демократії та конституційним правам в Україні. Його ухвалення не лише не зменшить олігархічні та недоброчесні впливи на ухвалення рішень органами влади, але й дозволить тиснути на громадські організації чи будь-яких «незручних» громадян, які критикуватимуть владу та вимагатимуть реформ, а також посилить закритість влади.

Документ у другому читанні Верховна Рада ухвалила 23 лютого. Тоді закон підтримали 227 народних депутатів.

You may also like...