Загальна мобілізація: чи призивають військових пенсіонерів

Частина їх служить в ЗСУ.

6 лютого Верховна Рада проголосувала за продовження в Україні воєнного стану. Воєнний стан та мобілізація діятимуть до середини травня. Видання «Фокус» розповіло, чи призивають зараз військових пенсіонерів.

За інформацією голови Комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, зараз в Україні налічується 367 644 військових пенсіонерів. З них 156 тисяч — не перебувають на військовій службі або взагалі не працюють.

Як пояснив полковник запасу ЗСУ Олег Жданов, усі військові пенсіонери стоять на обліку і підлягають мобілізації. Однак призивати на службу під час війни їх можуть тільки за військово-обліковою спеціальністю і тільки на конкретну посаду, згідно з військовим рангом.

«Якщо військовий у запасі — його не мобілізують, поки немає місця за його військово-обліковою спеціальністю. За винятком добровольців, які за бажанням можуть погодитися на будь-яку посаду. У тому числі нижчу за їхнє звання», — додає Жданов.

Щодо зазначених цифр, Олег Жданов пояснив, що невідомо, яка кількість із цих 156 тисяч, загалом, є працездатною.

За його словами, сьогодні ЗСУ вже зіткнулися з проблемою: половина особливого складу — чоловіки 50 років. Середній вік бійців — старше 30–40 років.

«Суспільство лякають цифрою 156 тисяч військових пенсіонерів, які не служать і не працюють, а скільки з них працездатних? Люди в такому віці, військові пенсіонери, часто вже не можуть похвалитися здоров’ям, і навіть сторожем не можуть піти працювати, живуть на пенсію», — підсумував він.

You may also like...