Скандал с одним неизвестным: паспорт Пукача у активиста Тимошенко

Якщо у тебе вдома знаходять паспорт генерала Пукача – це дуже потужний компромат.

Ти відразу потрапляєш на допитливі очі слідчих у справі Гонгадзе, оскільки тільки Пукач може поєднати убивць журналіста з досі не встановленими замовниками. Паспорт Пукача – це настільки серйозно, що конкурувати з ним в силі дискредитуючого ефекту може тільки одна річ – пробірка з діоксином. Служба безпеки України минулого тижня повідомила сенсацію: у помешканні неназваного громадянина Б. знайдено закордонний паспорт Пукача. Сам громадянин Б. є керівником благодійної організації, яка, за версією СБУ, була дахом для контрабандистів алмазів та конвертаційного центру.

“Громадянин Б. під час обшуку погрожував оперативникам задіяти свої високі зв’язки”, – повідомила СБУ. Найцікавішим же у прес-релізі Служби безпеки була фраза про те, що ця людина є “активним членом однієї з політичних партій”.

Інтригуючи, СБУ наштовхнула журналістів на подальші пошуки. Джерела “Української правди” повідомили ще одну сенсацію – цей самий громадянин Б. є, не більше-не менше, а однопартійцем Тимошенко і навіть балотувався у строях БЮТ до однієї з місцевих рад.

Керосин, яким запахло у повітрі, змусив БЮТ вдатися до швидкої реакції. Так на світ з’явилася заява блоку Тимошенко.

“У списках членів партії “Батьківщина” чи інших політичних партій, що входять до БЮТ, у списку депутатів БЮТ до Верховної Ради, у списках БЮТ до рад місцевих рівнів – немає особи, яку б останнім часом затримувала СБУ за керівництво конвертаційним центром чи керівництво організованим злочинним угруповуванням, або на квартирі якої знаходився б паспорт генерала Пукача, який перебуває у розшуку”.

Насамкінець блок Тимошенко звернувся до “Української правди” “з вимогою ретельніше перевіряти інформацію”. Виконуючи завдання Юлії Володимирівни, ми продовжили пошуки і з’ясували багато цікавого.

Перше. Майстерності БЮТ не займати. Вони спростували те, що ніхто не стверджував. У заяві блоку Тимошенко йдеться про те, що у його рядах немає людини, яку б “затримували” за конвертаційний центр чи паспорт Пукача. Тоді як у заяві СБУ про затримання не говорилося жодного слова. Фігуранти справи перебувають на підписці про невиїзд.

Друге. Знайдений паспорт Пукача є справжнім. У коментарі “Українській правді” слідчий у справі Гонгадзе Роман Шубін повідомив, що цей закордонний паспорт був оформлений у 2003 році. “Всі матеріали щодо цього документу спрямовані з СБУ до нас і залучені до справи Гонгадзе. Тепер будемо з’ясовувати обставини, за яких паспорт потрапив до громадянина Б., і його зв’язки з Пукачем”.

Знайдений паспорт Пукача. Фото газети “Факты”

Третє. У прес-релізі СБУ залишили досить ниточок, потягнувши за які, можна встановити, ким же насправді є громадянин Б., в якого начебто знайшли паспорт генерала-втікача.

Мова іде про Валентина Бродовського. Він балотувався до Київради за списком БЮТ, зайнявши 57 місце у списку.

Крім того, Бродовський був призначений одним з 225 уповноважених БЮТ на виборах до Верховної Ради. Йому довірили округ в Голосіївському районі Києва. Щоправда, за місяць до дня голосування Бродовського позбавили такого статусу.

На сайті київського осередку партії Тимошенко Бродовського названо “людиною з великої літери, принциповою, чесною людиною, успішним підприємцем, меценатом та активним членом партії “Батьківщина”. Зараз же БЮТ за допомогою заяв намагається відхреститися від цього діяча.

Четверте. Як відомо, СБУ заявило, що паспорт Пукача знайшли у керівника благодійної організації, під виглядом якої діяло “угруповання з контрабанди алмазів, сапфірів, рубінів”.

Згідно з базою даних Державної податкової адміністрації, Бродовський є співзасновником благодійної організації “Фонд сприяння захисту природи Волинського краю”.

Крім того, є достатньо підстав вважати, що ювелірний бізнес не чужий для Бродовського. Серед восьми структур, де він значиться акціонером, дві мають пряме відношення до алмазів та сапфірів: це “НВП Діамантовий дім-Україна” і ломбард “Діамантовий дім” Бродовського і компанії”.

Остання структура має ліцензію Мінфіну на виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, виготовлення виробів з них та торгівлю.

Що ж це за такий активіст БЮТ, який займається діамантами і в якого, як пише СБУ, зберігається паспорт Пукача?

“Українська правда” спробувала це з’ясувати в правої руки Тимошенко Олександра Турчинова, який з’явився у дверях прес-центру БЮТ після прес-конференції лідерки блоку в понеділок.

Турчинов виявився поінформованим про деякі деталі – зокрема, знав, що Бродовського не арештовували. Сказавши, що все це “провокація”, він не відповів на прохання дати телефон цього діяча.

Втім, через кілька годин кореспонденту “Української правди зателефонував… сам Валентин Бродовський.

Він запропонував зустрітися в центрі Києва. Валентин Бродовський відмовився фотографуватися і спілкуватися під запис на диктофон, але попросив переповісти, що з “Батьківщини” він хотів вийти і навіть спеціально (!) не сплачував членські внески, щоб його виключили з партії. Але, попри це, зі списку до Київради його не викреслили.

“Я зрозумів, що не потягну цю справу”, – сказав він на питання, чому вирішив порвати з БЮТ.

Водночас Бродовський назвав “брехнею”, що у нього вдома проводився обшук, під час якого було знайдено паспорт Пукача. “Якби я його мав, хіба б я його не спалив?”, – аргументував Бродовський.

“Я до всього цього, про що повідомляє СБУ, не маю відношення. Мій знайомий проходить по кримінальній справі, і мене у тій справі просто допитували як свідка”, – додав він. Втім, Бродовський відмовився повідомити, про що саме ідеться, оскільки він дав підписку про нерозголошення.

Сюжет, свідком якого стала “Українська правда”, дає підстави для двох протилежний висновків.

Перший – можливо, це все є сумішшю фактів і вигадок, акцією СБУ з метою дискредитації Тимошенко і з тим, щоб потрапити на очі Ющенка в часи, коли буде перепризначатися глава спецслужби.

Другий – можливо, історія про ломбардиста з БЮТ є правдою, і зараз антикризова команда Тимошенко просто шукає вихід, щоб нівелювати його зв’язки з цією політичною силою.

Источник: УКРАИНСКАЯ ПРАВДА

You may also like...