Самокатчики без прав і знань ПДР калічать перехожих і себе

Самокатчики без прав і знань ПДР калічать перехожих і себе

Електросамокати міцно увійшли в життя українців. По-перше, це швидко — став і поїхав, по-друге, дешево, по-третє, екологічно. Проте це небезпечно — кількість ДТП за участю самокатів з кожним роком зростає. Травмуються і гинуть самі водії, пішоходи та інші учасники дорожнього руху страждають від їхніх наїздів. Що не так із популярним транспортним засобом, з’ясовували у виданні «Апостроф».

У судовому реєстрі за цей рік вже зареєстровано 111 адміністративних і 22 кримінальних справи через ДТП з електросамокатами. І їх кількість неухильно зростає. У цю статистику потрапила ДТП на одному з перехресть Вінниці, де 61-річна жінка збила 16-річного підлітка, який їхав по пішохідному переходу на електросамокаті. Підлітка з переломами забрала швидка.

Та смертельна ДТП в Запоріжжі, де автомобіль на смерть збив 14-річного підлітка, який переїжджав пішохідний перехід на електросамокаті. В Одесі 16-річна водійка самоката наїхала на 6-річну дівчинку, яка гуляла з мамою на дитячому майданчику. Дитину з численними травмами відвезли до лікарні. У Львові на перехресті зіткнулися автомобіліст і водій самоката. Останнього з травмами відвезли до лікарні.

Близько 130 ДТП за участю електросамокатів розглядалися в судах за останні 5 років, і 34% з них сталися у 2023 році: 36 адміністративних і 10 кримінальних справ, про що свідчать дані судового реєстру «Бабуся». Від початку року в судах вже розглядалося 16 адміністративних і 3 кримінальних справ за участю самокатників. Але рік ще не закінчився, як і сезон їзди на електросамокатах.

По дорогах їздити можна без прав

Небезпечні електросамокати. Чи можна покарати недопішоходів за "ДТП" — УНІАН

Стати за кермо електросамоката може будь-хто, спеціального навчання в автошколі і прав не потрібно. Знань ПДР також. Поки що обмежили їх лише у швидкості. 17 березня 2023 року Володимир Зеленський підписав законопроект №8172, який обмежує швидкісний режим для електросамокатів потужністю до 1000 Вт до 25 км/год. А низькошвидкісний легкий електротранспорт — це транспорт із одним або кількома електромоторами, максимальна швидкість якого не перевищує 50 км/год.

Вікових обмежень для керування електросамокатом немає. Але оскільки вони визнані транспортним засобом, відповідно, рух по тротуарах заборонений.

Для водіїв електросамокатів існують також такі правила: їхати якомога правіше проїжджою частиною; не їздити в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння; використовувати світловідбиваючі елементи; не перевозити пасажирів, якщо це не передбачено габаритами транспорту; під час руху використовувати засоби безпеки і їздити в шоломі; не порушувати загальні ПДР для всіх водіїв. Проте спеціально ніхто їх цьому не навчає — ані їзді, ані правилам.

«Будь-яка людина, підліток, не знаючи ПДР, сьогодні може їздити на електросамокаті. Це не заборонено. Тому ми навчаємо водіїв оминати їх десятою дорогою, адже це найбільш небезпечний вид транспорту. Не обов’язково, що самокатник порушить правила і створить аварійну ситуацію, скільки було випадків, коли вони падали під колеса або на автомобілі, наїжджаючи на ями в асфальті чи інші перешкоди. А в темний час доби їх взагалі важко побачити на дорозі. Знання ПДР, водійські посвідчення і навіть курси водіння їм би не завадили. Було б добре, якби для них організували спеціальні школи», — розповідає «Апострофу» інструктор з водіння Єгор Дудкевич.

Час заборонити електросамокати

Водіїв самоката "ловлять" за кермом у нетверезому стані: як їх штрафують.  Читайте на UKR.NET

За порушення ПДР водій самоката може отримати штраф від 340 до 17 000 грн і на рік позбутися водійського посвідчення, якщо таке є. Наприклад, за їзду в стані алкогольного сп’яніння передбачено максимальний штраф і позбавлення прав. За наїзд на пішоходів чи пошкодження майна штраф становить від 340 до 850 грн. За їзду по тротуару або велодоріжці, де самокатам не місце, — 850 грн.

По тротуару можуть їздити лише діти до 14 років. Якщо водій електросамоката зіб’є або травмує пішохода, покарання за це визначає суд, штраф або позбавлення волі, як правило, умовне, розповідають у поліції. Але правоохоронці зізнаються, водіїв самокатів за порушення ніхто не штрафує. Лише у разі ДТП з потерпілими, і то якщо самокатник не зникне з місця події.

Як зазначає адвокат Вадим Володарський, основна проблема в тому, що електросамокати взагалі не призначені для їзди по дорогах загального користування. Вони не мають ані нормальних гальм, ані стійкості тощо. Юридично, транспортний засіб з електродвигуном до 4 кВт — це мопед, який реєструється, і водій має мати водійське посвідчення. Але до електросамокатів це не відноситься, хоча вони прирівняні до мопедів. І виходить правова колізія.

«У разі ДТП відповідальність повинні нести як водії самокатів, так і компанії, які надають їх в оренду, якщо це не особистий самокат. Адже ці компанії фактично надають доступ до керування без прав, без знань ПДР, без атестації. У разі загибелі водія самоката на дорозі під колесами відповідальність несе водій автомобіля. Це дуже велика проблема», — коментує «Апострофу» Вадим Володарський.

На жаль, дозвіл їздити по дорогах — це дуже погане рішення. Адже електросамокат не пристосований до руху серед автотранспорту, при будь-якому камінчику або ямі під колесами водій падає. Найпоширеніші травми — черепно-мозкові, переломи рук, ніг і забої живота. Пішоходи, якщо в них врізається самокат, отримують такі ж травми, і навіть гинуть.

Поліція Прикарпаття встановлює обставини загибелі у ДТП чоловіка на  електросамокаті | Магнолія-ТВ

Вони на дорозі не можуть показати, що хочуть повернути чи перебудуватися в інший ряд, а нормальних сигналів немає. Тому, як вважає адвокат, цього транспорту не повинно бути на дорогах і на тротуарах теж, тому що вони несуть небезпеку. І вже в Парижі заборонили їздити в місті на електросамокатах, і в інших містах та країнах Європи до цього теж ідуть. Але у нас усе робиться із запізненням.

Автор: 

Джерело: Апостроф

You may also like...